Najmanje 14 poginulih u potresu u Italiji

Potres magnitude 6,2 po Richterovoj ljestvici uzdrmao je središnju Italiju u srijedu ujutro. Porušio je stambene i druge objekte u brojnim mjestima, a prema posljednjim podacima poginulo je najmanje 14 ljudi. Talijanski dužnosnici strahuju da će broj mrtvih porasti, prenosi Reuters pozivajući se na lokalne medije.

Poslije glavnog udara, uslijedilo je nekoliko manjih potresa od kojih je jedan bio magnitude 5,5, objavila je Američka geološka služba.

Epicentar je bio 76 kilometara južno od Perugije koja ima 2,6 milijuna stanovnika, a najteže su stradali manji gradovi i sela u kojima ima mnogo starijih, nekvalitetnih građevina.

Gradonačelnik Amatricea izjavio je za državnu telelviziju RAI da su dvije trećine mjesta uništene. Teško je oštećena i tamošnja bolnica, pa je dio pacijenata izveden vani.

Potres su osjetili i 170 kilometara udaljeni građani Rima, gdje su vibracije zatresle zidove i rušile pokućstvo.

Italija se još sjeća katastrofalnog potresa u L’Aquili 2009. godine, gdje je poginulo više od 300 ljudi. Najveća katatrofa u Italiji od početka 20. stoljeća dogodila se 1908. u Reggio Calabriji i Siciliji, kad su potres i tsunami koji je uslijedio usmrtili više od 80.000 ljudi.