Najnižu satnicu u BiH treba povećati na 3.54 KM

Povećanje najniže satnice na 3,54 KM, kako je po imenovanju na jučerašnjem izvanrednom kongresu Saveza samostalnih sindikata BiH u Zenici novinarima kazao novi predsjednik Selvedin Šatorović, bit će osnovni cilj u njegovom radu.

– Očekujemo da novoformirana vlast FBiH, ma u kom sastavu da bude, na sjednici Socijalno-ekonomskog vijeća razmatra ranije poslan zahtjev Sindikata za povećanje najniže cijene rada. Ono što će nama, kao SSSBiH, biti prioritet u radu, jeste donošenje zakona o uvezivanju radnog staža, jer svjedoci smo da u tom dijelu imamo brojne probleme – kazao je Šatorović, koji je najavio i aktivnosti na izmjenama Zakona o štrajku, Zakona o zaštiti na radu, Općeg kolektivnog ugovora…

To su glavne teme kojima će se baviti SSSBiH u narednom periodu, podvukao je Šatorović, koji je istakao kako snagu Sindikata krase jedinstvo i solidarnost te je pozvao i one koji danas nisu bili u Zenici da im se pridruže.

– Svaka podjela je slabljenje Sindikata i ide u korist onima koji nisu prijatelji radnika. Ja ih, ovim putem, pozivam da nam se pridruže na zajedničkom putu očuvanja prava radnika, dodatnog poboljšanja njihovih prava i da zajedno gradimo jači, bolji, snažniji i moderniji SSSBiH – poručio je Šatorović.

On je dodao i kako su jedinstvom i odlukama koje su donijeli pokazali da su daleko od bilo koje politike i vlasti te kako ih nikakva politika i vlast i ne zanimaju.

Sindikalne organizacije šumarstva, kemije, policije, uprave, energetike, BH Pošte i rudarstva nisu prisustvovale današnjem Kongresu u Zenici, ali su, kazao je sada već bivši predsjednik Ismet Bajramović, došli neki od članova njihovih organa.

– Oni smatraju da, ako nešto nije po njihovom, nije ni legitimno. Verifikacija komisija je utvrdila sve delegate jer svi su pozvani – kazao je Bajramović.

Kongresu su, kako je kazao predsjednik Verifikacijske komisije kongresa Mirnes Isaković, kao gosti prisustvovali i predsjednici Sindikalne organizacije Rudnika Banovići Nihad Huremović, zatim Nezavisnog strukovnog sindikata Kantonalne bolnice Zenica Fahrudin Heco, a kao delegat i dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora SSSBiH Admir Terzić.