Napadi iz Sarajeva su više usmjereni na europske rezolucije i presude Ustavnoga suda BiH nego na mene

Ovih dana, u takvoj, kako bi se reklo, „unfair“ borbi osobito se iskazala Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine i to uobličenim verbalnim napadom na, ni manje ni više nego člana “sestrinske” stranke u Hrvatskoj, europarlamentarca Tonina Piculu.

Krenulo je naizgled diplomatski, SDP BiH traži od SDP –a RH da se ogradi od stajališta njihova eurozastupnika koji se eto, usudio, pred vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta založiti za izbornu reformu u BiH, a koja bi omogućila da Hrvati izabiru legitimno svoje predstavnike u vlasti.

Za SDP BiH takav stav Tonina Picule, nije ništa drugo nego „rasistički i uvredljiv“, a njegove tvrdnje kako građani jednog naroda ne mogu birati predstavnike drugoga ništa drugo doli “stavovi Bože Ljubića, Dragana Čovića i HDZ-ovske retrogradne nacionalističke politike.“

Što o svemu misli glavni akter ove priče, eurozastupnik i voditelj Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose sa BiH, saznali smo iz kratke ali jasne izjave koju je Tonino Picula dao za Dnevnik.ba.

“Zbog svoje funkcije u Europskom parlamentu ne želim se uključivati u tekuću izbornu kampanju u BiH. Čak i kad se radi o ovakvim tendencioznim političkim krivotvorinama.” – poručio je Picula te nastavio u još jasnijem tonu: “Čini mi se da kritičari, ionako, više ciljaju na Rezolucije EP-a, SSP EU/BIH kao i na odluku Ustavnog suda BiH nego na mene; a ti dokumenti spadaju u čvrste činjenice o lošem stanju u BiH, koje plitkim osporavanjima samo dobivaju na težini.”

Toga u SDP-u, očito nisu svjesni.

Jer da jesu, onda bi šutjeli. Ne zbog toga što verbalna upadica “ti si fašist” u svim prilikama i neprilikama lagano postaje demode, već zato što u želji da skoče što dulje do “oktobra” zapravo sami sebi skaču u usta.

Sjećaš li se Dolly Bell kako je, ne tako davno, upravo socijalno osviještena demokratska partija svih građana i nacionalnosti, u vlasti BiH koalirala sa HSP BiH, baštinicima politike Ante Pavelića, o čemu najbolje svjedoči poglavnikova bista pronađena u uredu ove stranke.

SDP-u BiH nije smetalo šurovanje sa strankom otvoreno ustaškog predznaka kada je to značilo održavanje na vlasti.

Također, kada SDP BiH upozorava “sestrinsku” stranku u Hrvatskoj da jedan od njezinih najisturenijih članova podržavanjem jednakopravnosti Hrvata podržava i “osnivanje paradržave koja je pred Tribunalom u Haagu označena kao udruženi zločinački poduhvat”, zaboravlja kako su se još nedavno zajedno sa predstavnicima drugih patriotskih struja u BiH klanjali Rasimu Deliću, čovjeku kojega je taj isti Tribunal u Haagu proglasio ratnim zločincem.

Ako to nisu dvostruki standardi, onda što su?

Dnevnik.ba