Nastavljena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je prekinuta početkom srpnja, nastavljena je jutros raspravom o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama.

Predstavnički dom je ranije prihvatio zahtjev Kluba poslanika SDS-a da se predloženi zakon, koji predviđa ukidanje povećanja putarine za 15 feninga po litru goriva plus PDV, razmatra po hitnom postupku.

Osnovni razlozi zbog kojih je zatražena procedura usvajanja zakona po hitnom postupku, kako su naveli predlagači, jeste poskupljenje goriva koje je izazvalo val poskupljanja životnih i drugih namirnica. Predlagači također navode da usvojeno zakonsko rješenje ne precizira način raspodjele prikupljenih sredstava,kao i to da posljednje izmjene zakona nisu opravdale svoje postojanje u praksi.

O predloženom zakonu danas je raspravljao samo poslanik Nezavisnog bloka Salko Sokolović koji je kazao da će Nezavisni blok podržati predloženo zakonsko rješenje.

Poslanici razmatraju principe Prijedloga zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Trebali bi biti razmatrani i principi Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zastavi BiH, koji je predložio poslanik Saša Magazinović.

Magazinović je ranije kazao da je cilj predloženog zakona da u tehničkom smislu pojasni i da se na jednom mjestu napiše kako se ispravno postavlja zastava BiH.

Pred poslanicima će se naći i par informacija, a trebali bi dati i saglasnost za ratifikaciju više međunarodnih sporazuma i ugovora.