Nedostaje li citostatika u BiH?

Međunarodni dan borbe protiv raka obilježava se u subotu. Ova bolest postala je epidemija modernog doba. Društvo u Bosni i Hercegovini nije dovoljno osvješteno o prevenciji raka, a ni situacija sa liječenjem nije zavidna. Oboljeli nerijetko ne mogu doći do potrebnih citostatika.

Broj oboljelih od raka u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu sve je veći. Prema statistikama, oko deset tisuća novih osoba svake godine oboli od ove opake bolesti. Kvalitetna opskrba lijekovima za oboljele od iznimne je važnosti. No, kada su u pitanju citostatici, postoje određeni nedostaci.

No, u Federalnom zavodu za zdravstveno osiguranje za Našu TV su kazali kako se deficitarnost lijekova prati na dnevnoj bazi te da situacija nije zabrinjavajuća. Prema najnovijim informacijama, deficitarno je šest citostatika, a samo jedan potpuno nedostaje.

Kako bi se omogućila bolja dostupnost lijekova pacijentima, Udruga inovativnih proizvođača lijekova upozorava na Zakon o javnim nabavkama u BiH.

U teškoj ekonomskoj situaciji brojni pacijenti nemaju sredstva za kupnju skupih lijekova. Svakog dana kroz onkološke odjele u Bosni i Hercegovini prođe tisuće oboljelih od raka. Bilo kako bilo, situacija s citostaticima trebala bi biti briga države, a ne onih koji se bore za vlastiti život.