Neizvjesnost među domaćim proizvođačima zbog izmjena zakona

Ako Parlament Federacije Bosne i Hercegovine prihvati nacrt izmjena Zakona o unutarnjoj trgovini, na policama trgovačkih lanaca više neće morati biti zastupljeno 51 posto domaćih proizvoda. Iako ovaj zakon još nije stupio na snagu, u resornom ministarstvu kažu da prema dosadašnjem iskustvu mijenjanje te odredbe neće nanijeti štetu proizvođačima u BiH.

“Do sada u praksi nije bilo kontrolnih mehanizama, tj. nije bilo mehanizma kontrole je li na nekoj polici 51 posto nečega. Samim time ta odredba nije obvezujuća. Još značajnije, nije bilo restriktivnih mjera, pa je svrsishodnost svega toga bila minimalna. Međutim, u posljednje vrijeme vidimo da vodeći trgovački lanci ističu da prodaju domaće proizvode”, izjavio je za Našu TV Zlatan Vujanović, ministar trgovine u Vladi FBiH.

Na taj način vlasnici trgovačkih lanaca daju prostor domaćim tvrtkama da se izbore na tržistu, no ipak ističu kako svoju ponudu prilagođavaju zahtjevima i očekivanjima kupaca.

“Briga o domaćoj proizvodnji počinje u stimuliranju proizvođača. Maloprodaja ne može mnogo utjecati na to jer ne može kontrolirati ponašanje potrošača koji imaju svoje preferencije i navike. Zbog toga smatram da se taj problem treba rješavati negdje drugdje, a ne u maloprodaji”, rekao nam je Grgo Mandić iz Odjela marketinga trgovačkog lanca Namex.

I ministar Zlatan Vujanović mišljenja je kako je problem rješavanja domaće proizvodnje u poboljšanju kvalitete odnosno konkurentnosti domaćih proizvoda, kako na domaćem, tako i na tržištu Europske unije.

“Mnoštvo gospodarskih subjekata našlo je put do stranog tržišta zbog restriktivnih, opširnih mjera kontrole kvalitete”, dodao je Vujanović.