Neum – turista ima, ali puta nema

Sezona ljetnog turizma bliži se kraju. Zbrajaju se rezultati, a prema nekim procjenama ova bi sezona za raziliku od prethodne mogla biti puno uspješnija.

Prema podacima turističke agencije Hercegovačko neretvanske županije, Neum i ove godine bilježi porast dolaska broja gostiju. Turisti dolaze iz svih krajeva svijeta, a rani početak i dobra predsezona ključ su uspjeha, navode iz Turističke zajednice HNŽ-a.

Loša prometna infastruktura kojom je Neum povezan s ostatkom dražave stara je priča. Uski, krivudavi put pun rupa pravi je izazov za sve vozače koji se usude krenuti preko Svitave do Neuma.
Pitanje povezanosti Neuma s unutrašnjosti Bosne i Hercegovine, stvara problem i neumskim hoteljerima.

“Gosti slete na mostarski aerodrom, ali kada vide put do Neuma ne žele se ponovno vratiti”, rekao je Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih djelatnika iz Neuma.

Pored toga, Neum ima problema i s gužvama koje nastaju tijekom turističke sezone jer je smješten između dvije granice.
Taj bi se problem trebao riješiti gradnjom Pelješkog mosta, čiji bi radovi trebali uskoro započeti.

Gosti, ali sezonski radnici u Neumu, uglavnom su zadovoljni ponudom.
Osim mora, plaža, hotela, Neum ima i agroturističke potencijale koji se nude turistima. Jedan od takvih nalazi se u mjestu Moševići u neumskom zaleđu. U ponudi je smještaj, ali i tradicionalna hercegovačka jela. U sklopu istog nalazi se i bazen za goste, ali životinje poput magaraca, zečeva i pataka, što će posebno razveseliti one najmlađe posjetitelje.

Neum kao turističko odredište svake godine sve je vise privlačniji za strane goste. Blizina Dubrovnika, Splita, Mostara, Međugorja, ali i drugih odredišta velika je prilika koja nudi svijetlu budućnost. Tome bi svakako trebao doprinijeti i magistralni put prema unutrašnjosti Bosne i Hercegovine, čiji završetak s nestrpljivišću čekaju kako Neumljani tako i brojni turisti.