Neumljani najavili blokadu graničnih prijelaza

Načelnik Neuma Živko Matuško najavio je da će Neumljani za dva tjedna blokirati granične prijelaze između BiH i Hrvatske kako bi upozorili na otežanu prometnu komunikaciju nakon uspostave šengenskog režima na granicama.

“Ne poduzmu li institucije ništa u roku od 15 dana, bit ćemo primorani blokirati prolaz kroz Neum na graničnim prijelazima sa strane BiH kao upozorenje”, naveo je Matuško u pismu koje je uputio vlastima Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

Matuško je izjavio za Večernji list da je ulaskom RH u EU iz godine u godinu problem tranzitnog prometa kroz Neum sve izraženiji pa su sve češći prometni čepovi kroz Neum kada nastane višesatni prometni kolaps.

“Problem je što su tada u kolapsu i sve gradske službe, od hitne pomoći, vatrogasne službe, policije i ostalih. Samo pukom srećom do sada nije bilo slučajeva da zbog prometnog zastoja i nemogućnosti intervencije nisu stradale neke osobe ili nečija imovina”, upozorio je neumski načelnik.

Neumljani traže da im se omogući slobodno kretanje i omogućavanje prijelaza na pograničnim prijelazima Radež – Vukov Klanac i Duži – Imotica u istom režimu kao i na graničnim prijelazima Neum I i Neum II, odnosno uz predočenje važeće putovnice.

“BiH je s Neumom i tranzitnim pravcem kroz Neum trgovala u pregovorima s RH oko statusa u Luci Ploče, a mi od toga nemamo nikakve koristi, naprotiv, onemogućeno nam je kretanje. Kako bi ovaj problem bio riješen, vjerojatno treba napraviti nered. Zato molim nadležne da povedu računa kako bi se život u Neumu i oko njega odvijao normalno jer nam je na pragu turistička sezona”, zaključio je Matuško.