Na neumskom energetskom summitu istaknut nered u federalnom plinskom sektoru

Treći energetski summit, koji su podržali Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ) putem njihovih energetskih projekata u BiH, započeo je u Neumu u utorak.

Obraćajući se brojnim predstavnicima energetskog sektora iz BiH, ali i Europe, američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack je naglasila kako se BiH mora fokusirati na zahtjeve Energetske zajednice kojima se mogu aktivirati sjajni energetski potencijali koje BiH neosporno ima, ali i čim prije pristupiti kreiranju državne energetske strategije koja će donijeti dobrobit građanima BiH. Cormack je izrazila očekivanje da će današnja suradnja energetskog sektora i medija pomoći građanima u razumijevanju obveza zemlje koja je poznati izvoznik električne energije.

Njemačka veleposlanica Christiane Hohmann je istaknula važnost zajedničkog djelovanja američke i njemačke vlade u podršci svim akterima bh. energetskog sektora kako bi se ispunile obveze koje su pred BiH za uspostavljanje napredne i učinkovite energetike u zemlji.

Podsjećajući da su dvije najbitnije neovisnosti svake države energetika te hrana, federalni premijer Fadil Novalić istaknuo je kako BiH mora zadržati svoju energetsku neovisnost i obećao intenzivnije pokretanje energetskih projekata u Federaciji BiH do kraja ove godine.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, Sinno Kaldoun, napomenuo je da je regulacija energetskog sektora temelj za daljnji razvoj te da su svi donatori u BiH odlučni pomoći regulativu, aktiviranje energetskih potencijala naše zemlje te stvaranje energetske strategije za čitavu BiH.

Janez Kopač, direktor tajništva Energetske zajednice, izrazio je nezadovoljstvo nedostatkom regulative u BiH, pogotovo u plinskom sektoru, i to prvenstveno u Federaciji BiH: “Nije da BiH ima loš zakon o plinu, već nema nikakav. U tom sektoru je pravi kaos, pogotovo u Federaciji BiH, što neki koriste za osobno profitiranje”, istaknuo je Kopač naglašavajući da jedino vladavina prava i u energetskom sektoru može aktivirati potencijale BiH, privući investitore te zaštiti potrošače energije u zemlji.

“Ako BiH ne može odgovoriti zahtjevima Energetske zajednice, koja je predsoblje Europske unije, kako će sutra odgovoriti daleko zahtjevnijim upitima za pridruživanje europskoj obitelji”, zapitao se Kopač.

Treći energetski summit, koji završava u četvrtak, nastavak je dijaloga ključnih aktera u energetskom sektoru u BiH s ciljem unaprjeđenja regulatornog okvira, otklanjanja prepreka za investiranje i stvaranja povoljnijeg tržišno orijentiranog okruženja. Teme koje se u nastavku summita razmatraju su budućnost tržišta električne energije, strateško planiranje u sektoru malih hidroelektrana, potencijal tržišta energetske efikasnosti, zajednički program za bioenergiju i reforma poticaja za obnovljive izvore energije.

Inače, i ovaj Treći energetski summit organizira se pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK), Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske (RERS).