Nezadovoljstvo u Čitluku poslije imenovanja sudaca

Nakon što je Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine donijelo odluku o imenovanju sudaca Općinskog suda Čitluk, reakcije ne prestaju. Predstavnici općinskih i županijskih vlasti traže poništavanje odluke zbog, kako kažu, nepoštivanja nacionalne strukture izabranih sudaca.

Nakon deset godina zalaganja predstavnika čitlučke općine i Hercegovačko-neretvanske županije, Općinski sud u Čitluku bi trebao započeti s radom. Međutim, predstavnici općinskih i županijskih vlasti nisu zadovoljni izborom sudaca. Ističu kako izbor ne odražava nacionalnu strukturu pučanstva u općini.

Nakon što smo za komentar kontaktirali Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH, dobili smo samo priopćenje u kojem stoji da je prilikom izbora sudaca primijenjena nacionalna struktura Hercegovačko-neretvanske županije prema Popisu stanovništva iz 1991. godine.

“Naglasili bismo da se prilikom imenovanja nositelja pravosudnih funkcija primjenjuje nacionalna struktura iz Popisa stanovništva iz 1991. godine na županijskoj razini odnosno razini okruga u Republici Srpskoj. S obzirom da mnoge općine više nisu u granicama u kojima su bile 1991. godine, postoji mogućnost da u nekim sudovima nacionalna struktura ne odražava u potpunosti nacionalnu strukturu općina iz 1991. godine. Riječ je malom broju sudova u kojima je, u manjoj mjeri, nacionalna struktura narušena nauštrb jednog, drugog ili trećeg naroda”, navodi se u priopćenju Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH.

Predstavnici općinskih i županijskih vlasti upozoravaju da se ovakvim odlukama ruši pravosudni sustav, ali i izaziva nepovjerenje u sudsku instituciju koja još nije ni počela raditi. Naglašavaju da su ovakve odluke samo potvrda provođenja institucionalne neravnopravnosti nad hrvatskim narodom.