Nova godina – nova poskupljenja

Nova godina donosi i nova poskupljenja. Već su poskupile cigarete. Građani u BiH će od 1. veljače plaćati i skuplje gorivo za 0.15 feninga po jednom litru. Usvajanjem seta zakona o trošarinama u oba doma državnog parlamenta, za 0.15 feninga se povećavaju trošarine na biogoriva, biotečnosti i cestarine. Potrošači strahuju da će poskupljenje goriva imati domino efekt i da će se odraziti i na prehrambene proizvode.

“U 2017. godini povrće je poskupilo gotovo 15 %, a voće oko 10 %. Dakle, iz godine u godinu se događaju tzv. puzajuća poskupljenja bez ikakvog razloga. A kad ima razlog kao što je poskupljenje nafte i naftnih derivata, trgovci će sigurno iskoristiti situaciju za poskupljenje gotovo svih proizvoda jer je u BiH važeći društveno-ekonomski model – tržišna ekonomija, što znači da je slobodno formiranje cijena”, poručuje Marin Bago iz Udruge za zaštitu potrošača “Futura”.

Tako su trgovci iskoristili situaciju pa poskupili cigarete, poručuje Bago. U novoj godini skuplje su od 20 do 30 feninga.

Domaći proizvođači nisu u mogućnosti povećavati cijene. Oni čak svoje proizvode prodaju i ispod cijene. Teško se bore s maržama koje imaju trgovački lanci.

“Mi bi rado poskupili ali ne možemo prodati. Cijeli dan sam na tržnici i imam sam samo 30 KM pazara. Mi ćemo svoje proizvode morati još pojeftiniti kako bi ih prodali”, govori nam Halima Jakića, prodavačica s mostarske tržnice.

Loša vijest za male proizvođače ipak veseli potrošače. Oni se nadaju niskim cijenama. Ogorčeni su zbog same pomisli na nova poskupljenja. Ali, kažu, živjeti se mora.

Minimalna potrošačka košarica u prošloj godini iznosila je 1.850 KM, dok je prosječna plaća 830 KM. Dakle u idealnim uvjetima, za četveročlanu obitelj u kojoj dvije osobe rade potrošačka košarica je skupa. Dodatna poskupljenja će vjerojatno opet udariti po džepu građana, ali isto tako donijet će uštede u državni proračun koje bi se trebale koristiti za izgradnju autocesta i drugih putova.