Novalić: “Potrebna je druga trošarina jer je prva iscrpljena”

Odbijeni prijedlog o hitnom postupku za povećanje trošarina u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH bio je nezaobilazna tema na konferenciji “Suvremeni transportni i komunikacijski sustavi” na Sajmu gospodarstva Mostar u srijedu. Između ostalog, predstavljena je južna dionica Koridora Vc i njezin značaj za regiju.

Predstavnici Federalne vlade iz ove oblasti na Mostarskom sajmu nisu očekivali ovakav ishod u državnom parlamentu.

“Prva trošarina je iscrpljena sve do 2019. godine, zbog čega je gradnja autocesta usporena. Stoga nam je potrebno uvesti drugu trošarinu. Cijena goriva kod nas je 25-30 centi niža nego u regiji. Oni ubrzano grade ceste upravo zbog skupljeg goriva, čak i Albanija. Propustili smo puno vremena. Ali nije ni to toliko bitno jer je trošarina dugoročni izvor našeg financiranja autoceste u idućih 20 godina”, poručio je premijer Fadil Novalić.

“Mi kao Vlada smo dogovorili cijeli sustav financiranja dionice od Svilaja do Odžaka pa sve do Počitelja, odnosno Bijače. No, malo nas je poremetilo neusvajanje trošarina. Ali idemo raditi ono što sad imamo. Uvjeren sam da će u doglednom vremenu i ovaj zakon o trošarinama biti operativan”, ističe ministar prometa Federacije Denis Lasić.

Iako dinamika izgradnje autocesta nije zadovoljavajuća, početak ove godine je ipak obećavajući, komentirao je direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić. Istaknuo je kako su trenutačno aktivna tri projekta.

Na Koridoru Vc potrebno je izgraditi još 165 kilometara. Bez obzira na evidentan nedostatak novca, do poskupljenja cestarina sigurno neće doći, ranije je potvrdio Terzić.