Nove perspektive razvoja bosanskohercegovačkog smiljarstva

APTF
Nove perspektive razvoja bosanskohercegovačkog smiljarstva

„Što se tiče BiH, ako bi se usuglasili sa standardima i ako bi se podučilo ljude, moglo bi se proizvesti dobre derivate koji bi mogli donekle konkurirati svjetskim“, istaknuo je profesor Joachim Martin Henglein na seminaru o temi „SMILJE – nove perspektive održivog i profitabilnog razvoja“.

Seminar od tri ciklusa pokazuje mnoštvo mogućnosti održivog i profitabilnog razvoja proizvodnje i prerade smilja u Bosni i Hercegovini. Organizatori su Sveučilište u Mostaru i Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet SUM-a. Organizacijom seminara i predstavljanjem znanstvenih dosega Sveučilište želi potaknuti izgradnju sustava suradnje s ovom granom gospodarstva.

BiH je zemlja s bogatom tradicijom uzgajanja smilja i drugih aromatičnih biljaka koja ima i kvalitete i materijal, međutim potrebno je podučiti ljude kakav treba biti proces proizvodnje. „Potrebno je napraviti analizu tržišta i analizu ulja i proizvodnje jer nije dovoljno samo proizvoditi, to treba dovesti na jednu visoku razinu“, rekao je Henglein.

Martin Henglein je predsjednik Veroma, Udruge za osmologiju i aromatologiju te je osnovao školu ISAO (Međunarodna škola za aromaterapiju i osmologiju). Njegova knjiga “Ljekovita moć mirisa i esencija” pokazatelj je njegova znanja i iskustva o aromaterapiji.

Kako bi se bosankohercegovačko smiljarstvo prepoznalo na svjetskom tržištu profesor Henglein poziva sve zainteresirane da se udruže kako bi zajedno mogli razviti nešto novo što može biti korisno cijeloj državi.

Izvor: treci.ba


TAG