Novi izbori u Stocu krajem siječnja ili početkom veljače

Nakon više od tri mjeseca, izbori koji su prekinuti u Stocu, u četvrtak su poništeni odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva BiH. SIP će uskoro morati donijeti odluku i o datumu raspisivanja novih izbora.

Izbori u Stocu su poništeni za tri mobilna tima i na 23 od 24 biračka mjesta. Priznati su glasovi jednog mobilnog tima, glasovi iz inozemstva kao i i glasovi birača koji su glasovali u odsustvu iz drugih općina.

SIP je donio odluku i o imenovanju članova zamjenskog općinskog izbornog povjerenstva. Njihov mandat će trajati do potvrđivanja rezultata ponovljenih izbora u Stocu.

Na odluku o poništenju izbora reakcije su podijeljene. Stjepan Bošković, načelnik Stoca, rekao nam je da je zadovoljan odlukom jer, kaže, cijeli proces traje predugo. Iz Inicijative za Stolac nije nam se nitko javio na telefon. No, Nermina Frenjo za Klix.ba je kazala kako će bojkotirati izbore koje će u idućem razdoblju zakazati SIP.

“Bez obzira na to u kakvom sastavu bude Općinsko izborno povjerenstvo, institucije su pokazale svoje neznanje i pristranost. Nemamo povjerenja u te institucije i nećemo izići na iduće izbore. Negodujemo zbog povlačenja Salmira Kaplana s liste za načelnika Općine Stolac jer u tom slučaju Bošnjaci u Stocu nemaju za koga glasovati. Takve izbore ne priznajemo.”

S obzirom da je 2017. neizborna godina, SIP će za svoje troškove u iznosu od 19.000 KM za provođenje ponovljenih izbora u Stocu zatražiti iz rezervi proračuna institucija BiH za ovu godinu. Troškove biračkih odbora snosit će Općina Stolac.

Dok se čeka pravomoćna odluka, u SIP-u su u tijeku pripreme za nove izbore u Stocu koji bi se, prema njihovim riječima, trebali održati do kraja siječnja ili početkom veljače.