Novinarska akademija za studente novinarstva i mlade novinare

Izvještavanje o različitostima, tranzicijska ljudska prava u medijskim sadržajima, etički standardi te medijski doprinos suočavanju sa prošlošću i izgradnji kulture sjećanja samo su neke od tematskih cjelina o kojima će sudionici i sudionice slušati i diskutirati na Novinarskoj akademiji 2018. koja je jučer počela na Boračkom jezeru.

Novinarska akademija posvećena je temi “Uloga medija i medijskog izvještavanja u jačanju mira, tolerancije i stabilnosti u BiH”. Održava u dva modula i okuplja ukupno 40 studenata s odsjeka novinarstva sveučilišta u BiH, kao i mladih novinara i novinarki iz bh. medijskih kuća.

Predavači na ovoj akademiji su predstavnici akademske zajednice, stručnjaci za tranzicijsku pravdu, medijski profesionalci, predstavnici Regulatorne agencije za komunikacije i Vijeća za tisak i online medije u BiH, te aktivisti civilnog društva, priopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Oni će kroz pet dana radionice, između ostalog, učiti i o standardima korektonog, balansiranog i objektivnog izvještavanja o osjetljivim temama vezanim za rat, zločine, progone stanovništva i druge oblike kršenja ljudskih prava. Pored toga, polaznici će kroz praktične vježbe i uz profesionalno mentorstvo analizirati medijske sadržaje, upoznati se sa postupkom dokumentiranja ratnih zločina u svrhu objavljivanja u medijma, a bit će prikazani i tematski dokumentarni filmovi.

Ljetni edukativni kamp, koji Udruženje BH novinari organizira od 2013. godine, održava se uz potporu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini u razdoblju od 31. svibnja do 8. srpnja 2018.

Izvor: Fena