Nutricionisti savjetovali djeci kako se zdravije hraniti

U značenje izreke “u zdravom tijelu zdrav duh” uvjerili su se i učenici Osnovne škole Ivana Gundulića u Mostaru. Ondje je održana radionica o zdravoj prehrani kako bi djeca već u ranoj dobi usvojila zdrave životne navike.

Dio problema dječje pretilosti je školska prehrana koja se zbog užurbanosti većinom sastoji od nezdravih sendviča, grickalica i slatkiša. Nutricionisti kažu kako je sve stvar dobre organizacije i pripreme dan ranije.

Zdrav sendvič sastoji se primjerice od integralnog kruha sa zdravim sirom. Sad je sezona kada nam dolazi salata, krastavci i rajčica, barem da naprave neki oblik zdravog sendviča. Ako imamo priliku, možemo staviti i neku kombinaciju mesa ili ribe, to je još bolje jer imamo i esencijalne masne kiseline. Ako nismo u prilici ili želimo sačuvati obrok od večere ili ručka, to može biti neki oblik zdrave salate. U BiH je svako četvrto dijete pretilo, što znači da naša djeca žive poprilično nezdravim životom. Jedan od važnih načina kako to mijenjati je kroz edukaciju u školama, da ovdje krenemo s obrazovanjem naše djece”, komentirala je nutricionistica Amela Ivković-O-Reilly.

“Znamo svi da je usvajanje zdravih prehrambenih navika učenika u najranijoj životnoj dobi vrlo važno za prehrambene navike kroz cijeli život”, kaže ravnateljica OŠ Ivana Gundulića.

“Želimo djeci u osnovnim školama dati poruku koliko je važno već sada promijeniti svoj život, naučiti se zdravo hraniti, koje namirnice su dobre, a koje nisu”, izjavila je Nela Laković iz DM-a.

U ovo proljetno vrijeme povrća i voća ima na pretek. Roditeljima se stoga savjetuje da umjesto džeparca za slatkiše posjete lokalne tržnice i novac potroše na pripremu zdravog obroka.