O migrantima i u ZHŽ-u

Jučer je u Širokom Brijegu održana 31. redovita sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

Na sjednici je zastupnik Viktor Kvesić uputio pitanje ministru unutarnjih poslova Zdravku Borasu o migrantima koji se u zadnje vrijeme sve češće mogu susresti na području Općina Ljubuški i Posušje, piše portal Jabuka.tv.

Ministar Boras je u svom odgovoru istaknuo kako je od početka ove godine na području ŽZH evidentirano oko 300 migranata koji žele prijeći na prostor EU, odnosno u Republiku Hrvatsku.

Intenzitet je pojačan i u posljednja tri dana, točnije stotinjak osoba je evidentirano, istaknuo je ministar Boras te je dodao da veliku poteškoću stvara činjenica da su te osobe uredno prijavljene u Uredu za strance u Sarajevu s kartonom tražitelja azila koji im omogućuje slobodno kretanje u čitavoj BiH.

Lokalnoj policiji preostaje jedino evidentiranje migranata, njihovo legitimiranje te izvještavanje Ureda za strance da ih preuzme. Problem je nedostatak sabirnih centara koji bi preuzeli te osobe, a riječ je mahom o bolesnim i iznemoglim ženama i djeci. MUP Županije Zapadnohercegovačke poduzima određene mjere i samostalno se bori, dodao je ministar Boras nadajući se kako će se i druge institucije uključiti u rješavanje ovog rastućega problema, misleći pri tom na Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Civilnu zaštitu i Crveni križ.

U sljedećih nekoliko mjeseci može se očekivati pedeset do sto tisuća migranata koji će kroz BiH htjeti prijeći u EU pa će stoga aktivirati i kontrolni punktovi na pograničnim dijelovima ŽZH, najavljeno je na sjednici Skupštine ŽZH.

Izvor: jabuka.tv