Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba sutra u Sarajevu

Međunarodni dan nestalih osoba bit će obilježen u srijedu u Bosni i Hercegovini prigodnom manifestacijom, a najavljeno je sudjelovanje ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac, šefa programa ICMP-a za zapadni Balkan Matthewa Hollidaya i šefa delegacije ICRC-a u Sarajevu Željka Filipovića.

Organizatori su Međunarodni odbor za nestale osobe (ICMP) i Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC), a taj događaj bit će upriličen ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu s početkom u 11 sati.

Međunarodni dan nestalih obilježava se 30. kolovoza, a obilježavaju ga obitelji nestalih osoba, međunarodne organizacije, NVO-i i državne institucije širom svijeta.

ICMP naglašava da je u BiH pronađeno više od 70 posto osoba prijavljenih kao nestale uslijed rata, što predstavlja najvišu stopu riješenih slučajeva nestalih na svijetu u nekom postkonfliktnom društvu. Međutim, taj proces još nije gotov, a postoji još minimalno sedam tisuća ljudi u BiH čija je sudbina nepoznata.

ICMP je međunarodna organizacija sa sjedištem u Haagu u Nizozemskoj. Mandat joj je osigurati suradnju vlada i drugih organa vlasti u lociranju i identificiranju osoba nestalih uslijed oružanih sukoba, kršenja ljudskih prava, prirodnih katastrofa, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih uzroka te da im u tome pomogne. ICMP je jedina međunarodna organizacija čiji je isključivi zadatak da radi na pitanju nestalih. Više od 20 godina predvodi aktivnosti na pronalaženju nestalih u sukobu u bivšoj Jugoslaviji.