Obilježen Dan narcisa u Širokom Brijegu

U Zapadnohercegovačkoj županiji u ponedjeljak i utorak obilježava se Dan narcisa. Ovim danom pokušava se ukazati na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke. Članice Udruge žena liječenih od karcinoma dojke Narcis iz Širokoga Brijega uz pomoć volonterki te širokobrijeških košarkaša i odbojkašica na Trgu širokobrijeških žrtava priredile su u ponedjeljak druženje sa sugrađanima.

BiH nema nacionalnog programa ranog otkrivanja bolesti koji bi podrazumijevao obvezne i besplatne mamografske preglede. Nedostatak lijekova te duge liste čekanja samo su neki od problema s kojima se suočavaju oboljele žene u BiH.

“Na razini Bosne i Hercegovine ne postoji registar oboljelih od karcinoma dojke, ne postoje nikakvi službeni podaci osim onih statističkih koji ne moraju biti točni”, rekla je predsjednica Udruge žena liječenih od karcinoma dojke Radica Lasić.

Pored toga što ne postoje podaci koliko je oboljelih, u Udruzi Narcis kažu kako u ŽZH-u postoji veliki broj žena koje ne žele javno govoriti o ovom problemu.

Podršku ovoj humanitarnoj akciji pružio je i gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević.

Danom narcisa pokušava se ukazati na to kako je rak dojke najčešći tumor kod žena te koliko je važno redovito pregledavati dojke. Rano otkrivanje spašava život, a narcisi simboliziraju nadu, buđenje i novi život.