Obilježena 25. obljetnica stradanja Hrvata u Uzdolu

U Uzdolu, općina Rama, danas je obilježena 25. obljetnica zločina kojeg su nad 29 hrvatskih civila i 12 pripadnika HVO-a počinili pripadnici ABiH. Obljetnica je obilježena polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te služenjem svete mise.

Rujan ’93. zauvijek je obilježio Uzdol. U crno je tada zavijeno, malo mjesto nedaleko od Rame. Izgubljen je 41 nedužni život. Nad 29 hrvatskih civila i 12 pripadnika HVO-a, pripadnici Armije BiH izvršili su masakr.

“Izgubio sam puno prijatelja i rodbine. Danas se osjećam poniženo. U to vrijeme bio sam ponosan jer sam branio svoj kraj, a danas sam ponižen jer odgovorni nisu kažnjeni”, rekao je Dragan Marić, stanovnik Uzdola.

Brojni mještani preminuli su ne dočekavši pravdu, a živi se za nju još uvijek bore. S bolom žive i s bolom se sjećaju svojih najmilijih.

“Kada sam doša vidio sam kako sve gori. Ovdje su bila mrtva tijela, vojnici i civili. Najmlađe dijete bilo 1983. godište. Zamislite kako se osjećate kada vidite taj užasan prizor”, rekao nam je Žarko Zelenika, nekadašnji stanovnik Uzdola.

Isto dijete, najmlađa je žrtva zločina. Imao je tek 10 godina, a zajedno s njim ubijena je i njegova trinaestogodišnja sestra.

Mještani kažu život se u u Uzdolu promjenio. Prije zločina u Uzdolu je živjelo oko 1300 stanovnika, a danas gotovo tisuću manje.

Tome svjedoči i Ante Spajić, jedan od stanovnika Uzdola, pripadnik 3. bojne brigade Rama, otac četvero djece . Od njih četvero, troje je bolji život potražilo u inozemstvu.

“Nisam zadovoljan. Osjećam se zaboravljeno i ostavljeno. U ratu smo bili heroji, danas smo zaboravljeni. Imam četvero djece, prehranio sam ih, a sada bolju budućnost traže preko granice” dodao je Spajić.

Žitelji, ali i iseljeni u Uzdolu se u najvećem broju okupljaju upravo na današnji dan. Kao i svake godine na blagdan Uzvišenja Svetog Križa, za župu svetog Ivana Krstitelja žalosni je dan spomena na krvavi događaj.