Obilježena 26. obljetnica oslobođenja Vojarne “Stanislav Baja Kraljević”

Prije 26 godina na današnji dan 11. lipnja oslobođena je vojarna tadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA). Ova vojarna, danas ponosno nosi naziv po Stanislavu Baji Kraljeviću koji je svoj život dao za domovinu zajedno s Mijom Babićem. U ovoj vojnoj akciji 14 pripadnika HVO-a je ranjeno.

Kod spomen obilježja poginulim pripadnicima HVO-a vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici udruga HVO-a proisteklih iz Domovinskog rata, Ministarstva obrane i Oružanih snaga, obitelji poginulih, ratni zapovjednici, izaslanstvo Grada Širokog Brijega, predstavnici MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije i drugi.

U svom obraćanju, general zbora HVO-a Stanko Baja Sopta s govornice je poslao snažne poruke.

“Danas su nam misli pune košmara i strepnje te naviru brojna pitanja. Je li sve bilo uzalud, jesu li neki žrtvu obeščastili, je li misle samo na sebe, a narod zaboravljaju? Gdje je dostjanstvo čovjeka, tko ga gazi, zašto hrvatski čovjek danas odlazi u tuđi svijet? Sigurni smo i znamo kako nije bilo uzalud, ali isto tako sigurni smo kako su mnogi našu žrtvu zlorabili. Odlazak sa stoljetnih ognjišta je posljednja opomena današnjim odgorovnim da se okrenu narodu i da rade za njegovo dobro!”, poručio je general.

Služena je sveta misa za sve poginule branitelje u kapelici sv. Ivana Krstitelja u Vojarni. Inače, ova obljetnica se obilježava u okviru manifestacije Lipanjske zore 1992-2018. Ova operacija je bila zajednička operacija snaga Hrvatskog vijeća obrane, Hrvatske vojske, i Hrvatskih obrambenih snaga iz lipnja 1992. godine. Akcija je trajala od 7. do 26. lipnja i u njoj je oslobođena dolina rijeke Neretve.