Obilježena pogibija hrvatskih branitelja na Vrdima

Od herojskih bitki hrvatskih branitelja na Vrdima nedaleko od Mostara prošle su 23 godine. Braneći svoje domove od pripadnika Armije BiH na sjevernom prilazu Mostaru, živote je položilo više od 20 pripadnika HVO–a. Zato je u nedjelju na prigodan način polaganjem vijenaca i služenjem svete mise obilježena još jedna obljetnica.

Akcija elitnih postrojbi Armije BiH “Neretva 93” imala je za cilj ovladati područjem koje su u dolini Neretve kontrolirali Hrvati. Šire područje mjesta Vrdi bilo je iznimno važno za opstojnost Hrvata u Hercegovini. Polaganjem vlastitih života pripadnici HVO–a uspjeli su sačuvati višestoljetna ognjišta.

Svoje živote za obranu Vrda dali su branitelji od Tomislavgrada do Gruda, od Širokog Brijega do Konjica i sami Vrđani. Značaj žrtve hrvatskih branitelja kroz služenje svete mise istaknuo je i sisački biskup Vlado Košić, koji je uputio poruku mira.

Obilježavanju obljetnice uz mnoštvo vjernika i obitelji žrtava, nazočili su pripadnici grudske brigade “Vitez Ranko Boban”, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanstvo Općine Grude, kao i brojni dužnosnici izvršne i zakonodavne vlasti. Položili su vijence kod spomen-križa, simbola sjećanja na poginule branitelje.