Obilježeno osnivanje HZHB, za Wigemarka neprihvatljivo

Kada se s pijetetom sjećamo žrtava Vukovara i Škabrnje, s slavi se i godišnjica osnivanja Hrvatske zajednice Herceg-Bosna. Njezina osnovna zadaća bila je organiziranje obrane radi opstojnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Prije 25 godina, 18. studenog 1991., utemeljena je Hrvatska zajednica Herceg-Bosna. Osnovana je od strane političkog vrha Hrvata u BiH kao odgovor na velikosrpsku agresiju. U njezinom sastavu bilo je 30 općina, a osnovna zadaća je bila očuvati jednakopravnost Hrvata u BiH.

Tijekom svečane akademije u četvrtak u prepunoj dvorani Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović podsjetio je, između ostalog, na značaj organiziranja Hrvata na prvi znak rata u Bosni i Hercegovini te napad na Ravno.

Međunarodna zajednica ne dijeli to mišljenje. Dok se Bosna i Hercegovina nalazi u procesu pristupanja Europskoj uniji, njezini predstavnici smatraju kako obilježavanje utemeljenja Herceg-Bosne nije poželjno.

“Svaki pokušaj oživljavanja ili obilježavanja ovakvih događaja nikome ne pomaže, u najmanju ruku to je uvrjedljivo. Ne želim komentirati pojedinačne slučajeve, ali uručivanje priznanja presuđenim ratnim zločincima, slavljenje i obilježavanje nečega što je rezultiralo ratnim zločinima nije prihvatljivo”, rekao je Lars-Gunnar Wigemark, šef Europske delegacije u BiH.

Podsjetimo, na haškom tribunalu i dalje traje proces protiv šest najviših političkih i vojnih dužnosnika Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Prvostupanjskom presudom proglašeni su krivima za udruženi zločinački pothvat. Iduće godine očekuje se drugostupanjska presuda.