Očekuje se spajanje mosta Svilaj

Unatoč visokom vodostaju Save, naporima širokobriješkog Heringa nastavljeni su radovi na izgradnji mosta kod Svilaja. Radovi su nastavljeni u dijelovima projekta gdje je to moguće, odnosno na pripremi betoniranja kolničke ploče, piše Jabuka.tv.

Tako je izvođač radova, Hering d.d. Široki Brijeg, trenutno u fazi pripreme oplata i skela, a nakon postavljanja i prednaprezanja armature, u idućih petnaestak dana očekuje se početak betoniranja kolničke ploče na nizvodnom mostu, a sedam dana poslije na uzvodnom mostu.

No, budući da je plato radilišta u koritu rijeke Save u potpunosti poplavljen, obustavljeni su radovi na montaži uzvodnog i nizvodnog mosta koji se izvode iz korita rijeke. Trenutna razina vode je 86,5, a da bi se radovi u koritu rijeke nastavili, razina vode mora se spustiti na kotu 82,5, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

“Trenutna realizacija ugradnje čelika na nizvodnom mostu je 98 %, dok su radovi na ugradnji čelika na uzvodnom mostu okončani 51 %.”

Konstatirano je to na sastanku koji je na gradilištu mosta Svilaj održan u srijedu, a na kojemu se razgovaralo o trenutnom statusu radova na mostu preko rijeke Save kod Svilaja. Na sastanku je sudjelovalo izaslanstvo Ministarstva komunikacija i prometa BiH, na čelu s tajnikom Igorom Pejićem, pored izvođača Hering d.d. Široki Brijeg, nadzornih tijela IG d.o.o. Banja Luka i COG d.o.o. Zagreb.

Također, sudjelovali su i predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, predvođeni državnim tajnikom Tomislavom Mihotićem, članom Uprave HAC d.o.o. Zagreb, te predstavnici JP Autoceste FBiH.

Uzimajući u obzir izgrađenost mosta i graničnih prijelaza, na ovom sastanku je zaključeno da postoji potreba organiziranja sastanka s Ministarstvom financija Republike Hrvatske i Upravom za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine, što će biti napravljeno u sljedećih mjesec dana.

Nakon sastanka na gradilištu mosta Svilaj, u četvrtak je u prostorijama HAC d.o.o Zagreb održan sastanak naručitelja HAC d.o.o Zagreb s predstavnicima Ministarstva komunikacija i prometa BiH i izvođača Hering d.d Široki Brijeg.

Izaslanstva HAC d.o.o Zagreb i Ministarstva komunikacija i prometa BiH predvodili su Boris Huzjan, predsjednik Uprave, i Igor Pejić, tajnik Ministarstva, dok je predsjednik Uprave Hering d.d Ladislav Bevanda nazočio sastanku u ime izvođača.

Na sastanku je analizirana realizacija projekta izgradnje mosta Svilaj i nastavak radova na pripremi betoniranja kolničke ploče, kao i radovima u koritu rijeke.

Neovisno od trenutnog vodostaja koji ne omogućava nastavak radova u koritu rijeke Save, zaključeno je da se otvaranje mosta očekuje u drugoj polovini 2019. godine te je dana podrška organizaciji sastanka s Ministarstvom financija RH i Upravom za neizravno oporezivanje BiH, vezano za koordiniranje aktivnosti na izgradnji obaju graničnih prijelaza.

Podsjetimo, ukupna vrijednost mosta Svilaj, koji zajednički grade Hrvatska i Bosna i Hercegovina, je 22,3 milijuna eura (bez PDV-a).

Ovih dana očekivalo se spajanje hrvatske i bh. strane mosta, ali je unaprijed najavljeno da će taj dio projekta ovisiti o vremenskim uvjetima, koji su naposljetku spriječili te radove.

Izvor: Jabuka.tv