Održan 3. festival vina “Blaž enology 2018.”

Treći festival vina “BLAŽ ENOLOGY 2018.”, koji okuplja ponajbolje proizvođače blatine i žilavke iz broćanske ali i šire regije, održan je sinoć u Međugorju.

Iako je cilj ovog Festivala prvenstveno pružiti pregled vinske proizvodnje Brotnja, organizatori su se ove godine potrudili taj cilj ispuniti još sveobuhvatnije. Pribavili su vina i privukli izlagače Blatine i Žilavke iz cijele vinske regije Hercegovine, ali i drugih dijelova BiH te iz Republike Hrvatske.

“Naša želja je da Blatina i Žilavka postanu prepoznatljivi brend Hercegovine. Potrošnja vina na domaćem tržištu je oko 6 litara, što je jako malo. To znači da imamo velikog posla kada je riječ o marketingu i promociji naših vina”, istaknuo je direktor Agromediteranskog zavoda Federacije BiH prof. dr. sc. Marko Ivanković.

Pokrovitelj Festivala je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, a u svome obraćanju nazočnima premijer Nevenko Herceg je poručio kako ova manifestacija promiče istinsku vinsku kulturu – kulturu kušanja, poznavanja i uvažavanja domaćih vina.

“Dragi prijatelji, vinogradari, vinari i vinoljupci želim vam ugodno druženje i uživanje u vrhunskim vinima uz samo jednu želju – zdravi bili i u zajedništvu dugo, uz čašu vrhunskih hercegovačkih vina žilavke i blatine, poživjeli!”, poručio je predsjednik Vlade HNŽ-a dr. Nevenko Herceg.

Uzabavno-glazbenom programu Festivala nastupili su Tedi Spalato i klapa Contra, a tu su bila i neka poznata lica s malih ekrana.

“Traje žučna rasprava koja je najbolja, ali do kraja večeri ćemo utvrditi koja je Žilavka najbolja. Trenutačno smo na drugoj boci, ali noć je duga pa stignemo probati i treću, četvrtu ili petu bocu”, kazao je Mladen Horvat, poznat i kao Denis iz Večernje škole Željka Pervana.

Vinari ove godine imaju puno razloga za zadovoljstvo. Za razliku od prošle, urod grožđa ove je godine bio dobar, a njegova kvaliteta je vrhunska.
“U Hercegovini prije nije bilo ovakvih druženja. Ovo dođe kao jedna lijepa reklama da ljudi vide što mi to radimo i proizvodimo. Proizvoditi dobro vino mogu samo dobri ljudi”, istaknuo je vlasnik vinarije AG Međugorje Grgo Vasilj.

Ovaj Festival još je jedna potvrda vrijednosti Hercegovine kao vinske regije, ali i regije autohtone tradicije i kulture u vinskoj proizvodnji.