OHR osuđuje napad na novinara BN TV Vladimira Kovačevića

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) snažno je osudio napad na novinara BN TV Vladimira Kovačevića koji se dogodio u nedjelju u Banjoj Luci.

OHR je pozvao institucije Republike Srpske da provedu nepristranu, brzu i temeljitu istragu o ovom nasilnom činu kako bi počinitelji bili izvedeni pred lice pravde te da o tijeku istrage i rezultatima blagovremeno informiraju javnost.

“Politički i institucionalni lideri RS-a imaju odgovornost da stvore okruženje u kojem mediji mogu neovisno i profesionalno obavljati svoj posao, bez političkih pritisaka ili nasilja”, priopćeno je iz Ureda visokog predstavnika.

“Nasilje protiv bilo kojeg građanina, uključujući i novinare, ne može se tolerirati ni u jednom demokratskom društvu”, napomenuto je u priopćenju u kojem se dodaje da novinari imaju pravo da rade bez straha, a na osnovi toga u kakvom okruženju rade, prepoznaje se i samo društvo.

“Brutalni napad na Kovačevića posljednji je u nizu napada na predstavnike medija širom BiH. Takvi napadi su izravan rezultat neodgovorne retorike političara koja proizvodi tenzije i truje javni diskurs u zemlji i koja, dugoročno gledano, ne može proći bez posljedica”, istaknuto je iz OHR-a.