Oko šest tisuća uhićenih u Turskoj

Turski ministar pravosuđa Bekir Bozdag potvrdio je da je poslije neuspješnog pokušaja vojnog puča uhićeno oko šest tisuća osoba koje se sumnjiči da su sudjelovale u organiziranju vojne pobune. Osim brojnih vojnika i visokih časnika, uhićeno je 2.700 sudaca.

“U tijeku je proces čišćenja. Broj uhićenih mogao bi uskoro biti veći od 6.000”, poručio je Bozdag.

Frakcija turske vojske u petak je pokušala izvesti državni udar blokiravši glavne prometnice u Ankari i Istanbulu, no pobuna je ugušena za manje od 24 sata. U tijeku pobune poginulo je najmanje 265 ljudi, a stotine su ozlijeđene.

Recep Tayyip Erdogan, turski predsjednik, optužio je turskog klerika Fetulaha Gülena, da stoji iza pobune. 75-godišnji Gülen već 15 godina živi u SAD-u i poriče uključenost u događaje koji su potresli Tursku.

Erdogan i Gülen nekad su bili saveznici u borbi protiv sekularnih vrijednosti u Turskoj, a 1999. Gülen je pobjegao iz zemlje od Erdoganovih prethodnika na vlasti. Turski predsjednik 2014. je zatražio njegovo uhićenje i izručenje. Ista poruka poslana je SAD-u poslije najnovijih događaja, no američki državni tajnik John Kerry odgovorio je da Turska prvo mora podnijeti vjerodostojne dokaze protiv njega.

Vojna frakcija koja je pokušala preuzeti vlast je tvrdila da izvodi prevrat u pokušaju učvršćivanja sekularnih vrijednosti definiranih u ustavu i uspostavljanja otvorenijeg društva.