Okončan dokazni postupak na suđenju Mladiću

Iako je obrana Ratka Mladića tražila ispitivanje još tri svoja svjedoka, dokazni postupak na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu u utorak je okončan. Tužiteljstvo i obrana još trebaju iznijeti završne riječi. Raspravno vijeće dvjema stranama u postupku dalo je rok do 25. kolovoza da se izjasne koju mjeru smatraju primjerenom u slučaju da bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske bude proglašen krivim.

Optužen je za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata diljem BiH koji je u šest općina imao razmjere genocida, granatiranje Sarajeva i teroriziranje grada snajperskom vatrom te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Iako su i Tužiteljstvo i obrana prvotno bili za to da se završne riječi iznesu 10. listopada 2016., Mladićeva obrana kasnije je predložila da se rok za podnošenje pisanih završnih podnesaka produži do studenog, a završne riječi održe u veljači sljedeće godine.

Posljednji svjedok obrane bio je ruski pukovnik Andrej Demurenko koji je videolinkom iz Moskve ustvrdio da Vojska Republike Srpske nije mogla ispaliti granatu koja je 28. kolovoza 1995. na sarajevskoj tržnici Markale usmrtila 43 osobe, a ranila 75. Demurenko je tada bio načelnik stožera UNPROFOR-a u sektoru Sarajevo, a tvrdi da granata nije mogla biti ispaljena ni s jedne srpske pozicije iznad Sarajeva koje su odredile francuske “plave kacige”.

Tužitelj mu je odgovorio da njegovo svjedočenje nije vjerodostojno. Naime, u presudi Radovanu Karadžiću navodi se da Demurenko nije mogao u ograničenom vremenu obići tako veliko područje.