Oporba traži oslobađanje drugih skupina od participacije

Nakon što je Skupština Hercegovačko-neretvanske županije na prijedlog Zavoda za zdravstveno osiguranje usvojila Prijedlog odluke o dopuni odluke o premiji, kojom se od plaćanja iste premije oslobađaju osobe mlađe od 18 godina, nezadovoljstvo su izrazili u Klubu zastupnika SDP–a BiH i Udruzi “Futura”. Smatraju kako plaćanja markice trebaju biti oslobođene još neke kategorije stanovništva kako to nalaže federalni zakon.

Premija ili markica osiguranja kao zamjena za participaciju pokriva troškove osobnog sudjelovanja osiguranika po cijeni od 2 do 150 KM i podrazumijeva 134 zdravstvene usluge. Osobe mlađe od 18 godina samo su jedna od kategorija stanovništva koje bi po federalnom zakonu trebale biti oslobođene plaćanja markice. No prema odluci Skupštine, na području HNŽ–a jedina su kategorija koja markicu neće plaćati.

S ovom odlukom ne slažu se ni u Klubu zastupnika SDP – a te je smatraju protuzakonitom: “Federalni zakon oslobodio je plaćanja participacije 15 kategorija stanovništva. Vlada HNŽ-a je, zajedno sa Zavodom za zdravstveno osiguranje, zloupotrijebila osobe mlađe od 18 godina. Od 15 kategorija koje su trebale biti oslobođene plaćanja, oslobodili su samo jednu. Federalni zakon im je poslužio kao švedski stol”, izjavio je za Našu TV Aner Žuljević, zastupnik SDP-a BiH u Skupštini HNŽ-a.

“Dobili smo 15. dio od onoga što smo trebali dobiti”, rekao nam je Marin Bago iz Udruge za unapređenje življenja “Futura”.

Kako bi se plaćanja premije oslobodila bilo koja kategorija, u Zavodu za zdravstveno osiguranje ističu kako trebaju imati podatke o kojem broju ljudi se radi, koliko je to financijskih sredstava te što to znači za zdravstveni sustav.

S obzirom na to da studenti od 26 do 30 godina starosti do sada nisu imali mogućnost ulaska u sustav zdravstvene zaštite, na sjednici u utorak predloženo je reguliranje tog problema na način da mjesečno plaćaju 20 KM i tako dobiju zdravstvenu zaštitu. Za ostale kategorije društva cijena markice je ostala ista – 20 KM.