Organizatori koncerta potpore: “Poruka je mir i ljubav”

U posljednjih nekoliko dana aktualizira se priča oko koncerta i skupa potpore haaškim uznicima koji se organizira u Mostaru, na stadionu pod Bijelim Brijegom. Najavljivani su i prosvjedi, tražena zabrana koncerta, no organizatori su danas poručili kako je poruka koncerta mir i ljubav, a svi oni koji budu imali bilo kakva obilježja koja ugrožavaju ili vrijeđaju bit će odstranjeni s koncerta.

Organizatori poručuju kako skup neće biti politički te da ne nosi nikakvu skrivenu simboliku. Ističu kako je jedini cilj poslati poruku potpore dužnosnicima Herceg-Bosne u Haagu koji čekaju pravomoćnu presudu.

“Poruka koncerta je mir i ljubav, a svi oni koji budu imali bilo kakva obilježja koja ugrožavaju ili vrijeđaju bit će udaljeni s koncerta. Na koncertu nema mjesta provokaciji i vrijeđanju. Kao Udruga unaprijed se ograđujemo i osuđujemo svaki takav čin. U dogovoru smo s MUP-om da ukoliko primijete takve pojedince ili grupe, da ih uklone sa skupa. Ovdje se isključivo radi o jednom mirnom skupu gdje se želi poručiti mir i ljubav”, poručio je predsjednik Udruge Hrvatsko srce nade Luka Prolić.

Voditelj Odjela za branitelje i Domovinski rat HNS-a Slavko Marin je rekao kako se ispričava unaprijed svim žrtvama, ali da skup podrške haškoj šestorki organiziraju jer sud još nije donio konačnu odluku.

“Ispričavam se žrtvama i uvažavam sve nevolje bez obzira iz kojeg naroda dolaze. Znam da ti ljudi nisu učinili ratni zločin i sud o njima nije rekao konačnu odluku i moramo im pomoći dok se brane jer mi kršćani promišljamo tako, da dok god se netko brani, treba mu pomoći. Ne poričem da su se dogodili zločini, odnosno da ih nije bilo u dijelu HVO, ali isto je bilo gdje je bila Armija BiH. Razlog tome je taj da je rat zlo”, naveo je Marin te istaknuo kako nije zadovoljan medijskim praćenjem ovoga događaja.

“Ovaj događaj je poruka ljubavi i mira – promišljajmo na takav način. To je poruka da nitko nije kriv dok pravomoćna presuda ne učini svoje. Nisu ni sudovi Bogom dani, i mogu napraviti grešku, ali morat ćemo poštovati šta god sud kaže bez obzira kako ćemo gledati na rat”, dodao je Marin.

Iz Udruge građana Djeca rata Mostar najavili su kako će održati prosvjed protiv koncerta na Španjolskom trgu u Mostaru. Međutim, iz Gradske uprave su podsjetili na odluku gradonačelnika Ljube Bešlića o zabrani prosvjeda na javnim mjestima, osim na Kantarevcu i Sjevernom logoru. Glasnogovornik MUP-a HNŽ-a Ljudevit Marić potvrdio je kako prosvjedni skup na jednoj od te dvije lokacije nije prijavljen, ali isto tako tvrdi da će policija svejedno osigurati skup ako dođe do prosvjeda na Kantarevcu ili u Sjevernom logoru. Više stranaka ljevice među kojima SDP, DF, te Naša stranka, kao i SDA te Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca zatražilo je zabranu skupa potpore.

Organizatori su još jednom naglasili kako je poruka koncerta mir i ljubav te da neće dopustiti bilo kakvu zloupotrebu ovog događaja. S koncerta će biti udaljeni svi koji budu imali bilo kakva obilježja koja ugrožavaju ili vrijeđaju druge.