Osnovnoškolski sindikat u ŽZH-u najavio generalni štrajk

Zaposlenici u osnovnim školama na području Zapadnohercegovačke županije najavili su pokretanje procedure pripreme generalnog štrajka. Kroz svoj dopis Vladi su naveli nekoliko glavnih razloga nezadovoljstva. Predstavnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama ŽZH-a smatraju kako će pokretanjem generalnog štrajka doći do mogućih rješenja problema u odnosima sa županijskom Vladom, koji se prema njihovoj procjeni vuku godinama.

U posljednje četiri godine sindikat je organizirao više od 20 štrajkova upozorenja. Ovaj put najavom generalnog štrajka žele riješiti s Vladom dugovanja prema njima. Riječ je o regresu, 260 konvertibilnih maraka po osobi za prethodnu godinu, ali i ovu.

S druge strane, u Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH-a ističu veliko nezadovoljstvo najavom generalnog štrajka. Njihov stav je kako je Vlada do sada sindikatu omogućila financijski i više nego što je moguće s obzirom na uvjete.

Neki od razloga pokretanja postupka pripreme generalnog štrajka su, osim dugovanja po regresu i naknadi za topli obrok, usklađivanje kolektivnog ugovora s novim zakonom, neisplata porodiljnih naknada, dugovanja po izvršnim sudskim presudama, kombinirani razredni odjeli, ali i najnoviji problem nepripremljog početka nove školske godine.

Sindikat traži hitan sastanak s predstavnicima Vlade, a ako oni ne pronađu vremena u svojem rasporedu za rješavanje još jedne uzbune prije početka nove školske godine, sindikat namjerava pokrenuti prvi generalni štrajk u osnovnim školama nakon četiri godine čekanja.