Osobe s invaliditetom iznijele zahtjeve pred Grad Mostar i HNŽ

Osobe s invaliditetom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji sve teže dolaze do svojih prava. Traže uklanjanje prepreka za njihovo zapošljavanje, te više prilagodbi za njihovu bolju socijalnu uključenost. No, s druge strane ističu kako je gorući problem zapošljavanje asistenata koji bi pomogli djeci s invaliditetom tijekom njihovog školovanja. Rješenje za ova i postizanje mnogih drugih prava osoba s invaliditetom leži u provedbi Lokalnog plana akcije, koji je u srijedu usvojila Koalicija organizacija osoba s invaliditetom “Zajedno smo jači”.

“Grad Mostar mogao bi sudjelovati u reformi. Unaprjeđivanje prava osoba s invaliditetom odnosilo bi se na uklanjanje arhitektonskih prepreka po gradu, prilagođavanje pločnika i autobusa, pristupačnije javne objekte”, rekla je Lejla Lelić, predsjednica Koalicije “Zajedno smo jači”.

“U našoj županiji išli smo na vrlo konkretne ciljeve, na realne stvari. Ne očekujemo da će se išta dogoditi preko noći. Svjesni smo da su potrebni milijuni maraka kako bi se prilagodio gradski prijevoz. Bilo bi sjajno kad bismo do kraja ove godine ili početkom iduće donijeli akcijski plan”, komentirala je Danijela Kegelj iz Udruge “Vedri osmijeh” Mostar.

Opširnije u Dnevniku u 19 sati.