Gdje otići za nadolazeću Noć muzeja?

Prvog dana mjeseca veljače opet nam stiže i u Hercegovinu već tradicionalna Noć muzeja. Mala promocija svih muzeja koji su tu oko nas, a možda smo ih zaboravili ili nismo duže vremena obišli. Ovo je izvrsna prilika u malo drugačijem ambijentu i terminu besplatno doći i razgledavati ono što vas zanima. Donosimo pozivnice za neke od njih. Nećete požaliti ako tu večer odlučite provesti baš na ovim mjestima.

PROGRAM OTVORENJA NOĆI MUZEJA 2019. U STAROJ CRKVI U GORICI
-Prigodni govori i otvorenje Noći muzeja po 9. put u Gorici: fra Vinko Mikulić i Ljubo
Grizelj.
-Predstavljanje knjiga pok. fra Vjeke Vrčića, dugogodišnjeg skupljača umjetnina u
Staroj Imoti i osnivača i kustosa muzeja i zbirke Franjevačkog samostana u Imotskom
fra Vjeko Vrčić (Imotski, 28. veljače 1914. – Imotski, 9. srpnja 2014., hrvatski svećenik,
franjevac
"Plemena Imotske krajine", Imotski, 2015.
"Vrgorska krajina"  (1972.),  Imotski, 2016.
"Župe Imotske krajine" prvi i drugi dio 1978. – 1980. Imotski, 2017.
"Odjeci" 250-godišnjeg rada imotske župe  1717. – 1967.  Imotski, 218.
"Neretvanske župe (1974.)  Imotski, 2018.
Nakladnik: Udruga "Kap" Imotski, Ante Starčevića 7.
Knjige će predstaviti: Ante Čelan, Mario Bušić i Vedran Vrčić.
-Otvorenje humanitarne prodajne izložbe slika u Galeriji u Gorici. Slike su s Likovne
kolonije koja je održana u ljeto 2018. godine u čast ZVONKU BUŠIĆU TAIKU u Gorici
Izložbu otvara ministar Hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Županije ZH Mladen Begić

-Razgledavanje Hrvatske franjevačke arheološke zbirke „Sv. Stjepan Prvomučenik“ Gorica
-Razgledavanje arheoloških iskopina, ranokršćanske bazilike i baptisterija s krsnim zdencem u Staroj crkvi u Gorici

Program počinje u Staroj crkvi u Gorici u petak, 1. veljače
2019. godine u 18 sati. Posjetitelji će moći razgledati spomenute izloške sve do 23 sata.
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg, pored Međunarodnog dana i Europske noći muzeja u svibnju, i ove godine će 1. veljače sudjelovati u hrvatskoj Noći muzeja ’19. Prva Noć muzeja je održana u Berlinu pod nazivom Lange Nacht der Museen 1997. godine. Zbog specifičnosti manifestacije, odnosno, načina na koji je ideja realizirana, ubrzo se proširila na više institucija i različitih gradova diljem Europe pa i svijeta. U Hrvatskoj Noć muzeja je proizišla iz gradskog projekta zagrebačkih muzeja 2005. godine, a već slijedeće godine prerastao je u nacionalni događaj.
Iako se Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg ne nalazi na području Hrvatske, nego u Bosni i Hercegovini, Hrvatsko muzejsko društvo dopustilo je da budemo dio te manifestacije. Mišljenja smo da je od iznimne važnosti da se muzejske kuće i druge kulturne institucije diljem svijeta udružuju i zajednički promoviraju kulturne projekte, pogotovo u informatičkom dobu, u vremenu ubrzana življenja, kako bi se pluralistička platforma objedinila i na taj način, barem na kratko, zaustavilo vrijeme za kvalitetno percipiranje i valorizaciju ponuđenoga. Čak i ovogodišnja tema Noći muzeja ’19 (Muzeji – inovacije i digitalna budućnost) stavlja u srž događanja inovacije/nove tehnologije – potiče sudionike manifestacije da na različite načine prezentiraju posjetiteljima prednosti digitalne tehnologije. Od iznimne je važnosti osvijestiti svijest posjetitelja da na tehnologiju ne gledaju monolitno, u smislu da je ona dobra ili loša, nego kao sredstvo uz pomoć kojega se lakše/drugačije dolazi do cilja.

Noć muzeja ’19 u Franjevačkom muzeju i galeriji održat će se 1. veljače 2019. godine od 18 sati do ponoći. Bit će upriličena dva događaja. U izložbenom prostoru Galerije bit će postavljena izložba radova studenata Grafičkog dizajna s kolegija Vizualnih komunikacija Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo. Odsjek za grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu utemeljio je prof. Mladen Kolobarić zajedno s profesorom Stanetom Bernikom 1973. godine. Princip znanstveno-istraživačkog, kreativnog i umjetničkog pristupa oblikovanju i projektiranju grafičkih proizvoda obilježio je sarajevsku školu grafičkog dizajna.
Rad na razvoju komunikoloških kriterija grafičkog dizajna, te na ispitivanju i optimiziranju grafičkih i elektroničkih medija i srodnih disciplina, ima za cilj da po završetku studija mladi dizajneri čvrsto zakorače u profesionalni svijet, da streme kreativnim idealima i uključe se u širu profesionalnu zajednicu. Stoga, u tijeku studija potičemo veze među sličnim fakultetima i akademijama, uključujemo vodeće ljude iz poslovnog sektora, umjetnosti i medija, organiziramo natjecanja i sudjelujemo na festivalima, radionicama, seminarima, te na taj način otvaramo mogućnosti zbližavanja s kolegama, studentima iz regije i drugih zemalja Europe i svijeta. Bit će izloženi plakati koji su nastali na kolegiju Vizualnih komunikacija u selekciji voditelja kolegija profesora Bojana Hadžihalilovića i višeg asistenta Sandra Drinovca te nekoliko video uradaka.

Drugi dio Noći muzeja ’19. uključuje Stalni likovni postav Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg koji je otvoren 6. listopada 2015., a od prošle godine proširen računalno-generiranim tekstovima i slikama, odnosno, uz pomoć proširene stvarnosti /Extended reality (XR)/ digitalne informacije posjetiteljima su postavljene preko stvarnih umjetničkih djela. Ova novina je ostvarena preko HP REVEAL aplikacije. Stalni likovni postav sadrži 230 radova i pokriva razdoblje od sredine XIX. stoljeća do godine 2015. Uredio ga je povjesničar umjetnosti i književnik Igor Zidić iz Zagreba, uz suradnju dr. art. Josipa Mijića i fra Vendelina Karačića. Zastupljena su 203 autora, većinom iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U postavu su i radovi svih profesora i predavača s Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Franjevački muzej Tomislavgrad će 1. veljače, 2019. godine, u 18,00 sati po četvrti put organizirati već tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja.

Po uzoru na velik broj muzeja i drugih institucija u kulturi širom Europe i naš muzej će svoja vrata otvoriti svim posjetiteljima do kasno u noć.
Ovogodišnju manifestaciju otvoriti ćemo izložbom “Županjac, Duvno, Tomislavgrad na starim razglednicama” kojom se po prvi put prikazuje jedna iznimno bogata i vrijedna zbirka. Ova izložba je odabir razglednica, žigova i dopisnica iz privatne kolekcije Ivice Ćurkovića poznatog duvanjskog kolekcionara sa stalnom adresom stanovanja u Zadru, koji je ujedno i autor izložbe.

Izložbom se kroz originalne izloške i njihove reprodukcije prikazuje povijesni presjek događanja našega grada od vremena Austrougarske monarhije do današnjih dana. Predstavit će se razglednice koje su tematski vezane uz Tomislavgrad, donoseći nam vizure grada, ulica, spomenika i ljudi.
Ovu izložbu prati i prigodan katalog, najava je iz Franjevačkog muzeja Tomislavgrad.