Otvaraju se prve Olimpijske igre u Južnoj Americi

Rio de Janeiro spreman je za otvaranje 31. Olimpijskih igara na kojima će se u 28 disciplina natjecati sportaši iz 206 zemalja svijeta te ekipa izbjeglica. Svečanost otvaranja Igara počet će u 1 sat iza ponoći po srednjoeuropskom vremenu na Maracani uz 300 plesača, 5.000 volontera i 12.000 kostima.

Na prvim Olimpijskim igrama koje se održavaju na južnoameričkom kontinentu Bosnu i Hercegovinu predstavljat će 11 sportaša, što je najbrojnija delegacija u povijesti nastupa BiH na Igrama. Hrvatska delegacija broji 87 sportaša, a zastavu na otvaranju nosit će vaterpolist Josip Pavić. Zastavu BiH na otvaranju nosit će atletičar Amel Tuka, koji će biti kandidat za prvu bh. medalju u utrci na 800 metara.

Hrvatska je od osamostaljenja osvojila ukupno 23 medalje na Ljetnim olimpijskim igrama. Najuspješniji nastup bio je u Londonu prije četiri godine, kad su osvojena tri zlata, jedno srebro i dvije bronce.

Natjecanja u nogometu počela su dva dana prije otvaranja Igara koje će trajati do 21. kolovoza. Uoči početka, najviše medijske pozornosti privlačile su opasnosti od terorizma, nesigurnih objekata i virusa zika te kontroverzi s dopingiranjem ruskih sportaša.

Rusiju je trebalo predstavljati 398 sportaša, no taj će broj na kraju biti 271. 67 od 68 atletičara suspendirano je poslije otkrića Međunarodne antidopinške agencije o sustavnom uzimanju nedopuštenih sredstava.