Otvoren 18. Mediteran Film Festival u Širokom Brijegu

Projekcijom filmova “The Gray Area” i “Džudžan i ganga”, na sceni otvorenog kina, u srijedu večer, u Širokome Brijegu, otvoren je 18. Mediteran film festival.

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, službeno otvarajući festival, rekao je kako mu je čast ugostiti goste iz cijeloga svijeta. Čestitao je festivalu na uspješnoj organizaciji po 18. put.

“Iz godine u godinu vidimo kako njihov rad napreduje i dobiva na značenju u filmskoj industriji”, zaključio je Kraljević.

Natjecateljski program otvorio je “Ruski film ceste”, a njegov koproducent Srđan Šarenac rekao je kako je riječ o vrlo eksperimentalnom dokumentarnom filmu koji donosi novitet u dokumentarni film jer u njemu nije bilo procesa snimanja.

Na festivalu, koji traje do 26. kolovoza, bit će prikazao ukupno 45 filmova. U natjecateljskom dijelu, u dugometražnoj konkurenciji natječe se 12 dokumentaraca, a u kratkometražnoj deset filmova.

Festival je i ove godine pripremio program za djecu MFF Fora, OFF program s hollywoodskim filmovima, retrospektivom devet domaćih kratkih filmova, program predstavljanja domaćih autora, projekcije na otvorenom, radionice i druge sadržaje.

Filmovi su nastali na radionicama MFF-a. Šest predavača koji dolaze iz Američkog filmskog kampa za mlade Outside The Lens (San Diego), filmske produkcije Rough Cut Productions (Philadelphia) i YouTubea (Los Angeles) prenijelo je mladima iz Dubrovnika, Širokog Brijega i San Diega filmsko znanje kroz program MFF School u sklopu kojega su mladi radili na razvoju scenarija, snimanju, produkciji i postprodukciji.

Voditeljica filmske radionice Lucy Eagleson rekla je kako im je čast doći u Široki Brijeg svake godine te da im je taj grad postao drugi dom.

Khaldoun Sinno, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, koja je jedan od pokrovitelja Festivala, rekao je kako MFF spaja ljude.

“U EU smo ponosni što smo sponzori MFF-a jer je Mediteran upravo kolijevka europske kulture”, rekao je i iskoristio priliku da čestita Festivalu na nagradi sa Sarajevo Film Festivala.

Ataše za kulturu i obrazovanje u Veleposlanstvu SAD-a u BiH, Drew Giblin ocijenio je kako je umjetnost “most između SAD-a i BiH”.

Direktor Festivala Tomislav Topić je poručio kako se u četiri dana može pogledati mnogo kvalitetnih filmova.

Generalni pokrovitelj HT Eronet-a Tomislav Ruk čestitao je Festivalu „na punoljetnosti“.

Izvor: Pogled.ba