Otvorena birališta u BiH za izbore za Hrvatski sabor

U 7 sati u subotu otvorena su birališta u 11. izbornoj jedinici na prijevremenim izborima za Hrvatski sabor. Najveći broj birača u ovoj izbornoj jedinici nalazi se u Bosni i Hercegovini, gdje su otvorena 34 biračka mjesta u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske, u Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci i Tuzli. Birališta će biti otvorena u subotu i nedjelju u razdoblju od 7 do 19 sati.

Najviše ih je u Mostaru (20), gdje se do kraja kolovoza registriralo oko 21.500 birača. U Sarajevu je prijavljeno 5.900 birača, Tuzli 4.700, a u Banjoj Luci 2.538. U Mostaru se glasuje u Osnovnoj školi Petra Bakule, u Ulici kralja Tomislava 9, dok se registracija može obaviti u Gimnaziji fra Grge Martića.

Konzulica RH u Mostaru, Jadranka Modrić, u petak je u izjavi za Našu TV pojasnila da se birači mogu registrirati i na sami dan izbora uz pokazivanje osobne iskaznice, putovnice ili, u krajnjem slučaju, vozačke dozvole.

Hrvatski državljani u Sarajevu imaju na raspolaganju osam biračkih mjesta u Srednjoj ekonomskoj školi u Ulici Zmaja od Bosne 39. U Tuzli su otvorena četiri biračka mjesta u prostorijama Generalnog konzulata u ulici Kazan Mahala 1, a u Banjoj Luci dva biračka mjesta u prostorijama Generalnog konzulata u Ulici Milana Kranovića 1.

Prijevremeni izbori su deveti izbori za Hrvatski sabor. Bira se 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, a Hrvati s prebivalištem izvan Hrvatske biraju tri zastupnika. Preostalih osam zastupničkih mjesta rezervirano je za pripadnike nacionalnih manjina.