Otvorenje doma za siromašne očekuje se iduće akademske godine

Unatoč potencijalima i želji za obrazovanjem, brojni mladi u Bosni i Hercegovini nemaju mogućnost studiranja. No, ta situacija uskoro će biti prošlost za one koji žele studirati u Mostaru. Zahvaljujući inicijativi mostarskih franjevaca za izgradnju studentskog doma, oko 150 studenata lošijeg imovinskog stanja dobit će smještaj, osigurane obroke i prostor za učenje.

Prije samo nekoliko godina izgledalo je kao nemoguća misija – vrijeme loše ekonomske situacije, ruševine starih objekata rizične po život prolaznika, ali i dobra volja mostarskih franjevaca. Uz početnih milijun kuna pomoći Vlade RH franjevci su imali viziju – izgraditi dom za studente lošijeg imovinskog stanja.

“Zadovoljni smo tijekom radova i brojem darivatelja. Osobito smo zahvalni Vladi Republike Hrvatske od koje smo do sada dobili 3.100.000 kuna”, ističe fra Iko Skoko voditelj izgradnje projekta DOMPES u ime Hercegovačke franjevačke provincije.

Uz financijsku pomoć hrvatske Vlade, ali i oko 3.000 drugih darivatelja, u Mostaru je izniknuo suvremeno uređen objekt, budući dom za oko 150 studenata.

Useljenje studenata očekuje se već od iduće akademske godine. Pored studentskog smještaja, u objektu je predviđen centar za dijalog i pučka kuhinja koja bi trebala biti otvorena 5. rujna ove godine. Prema planovima franjevaca, dom bi trebao biti samoodrživ.

Ukupna vrijednost projekta je oko 3,7 milijuna KM. Jedna marka – velik dar, 70x70x70 za opremanje unutarnjih prostorija te 1.000 donatora po 1.000 KM, samo su neke od akcija kojima se prikupljaju sredstva. Franjevci ističu kako je svaka novčana pomoć dobrodošla jer su brojni studenti koji s nestrpljenjem očekuju dan kada će svoja vrata otvoriti “Kuća kruha i duha”.