Otvoreno 12. izdanje Mostar film festivala

Prikazivanjem filma “Sam samcat”, redatelja Bobe Jelčića, otvoren je 12. Mostar film festival – Festival filmske glume (MOFF) u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Festival ove godine donosi 26 regionalnih filmova, a traje do 3. prosinca.

„Na ovoj pozornici živimo već dugih 12 godina, održavajući ovu manifestaciju koja je prerasla Mostar i BiH. Idemo dobrim putem, borimo se, nije lako… Trudimo se i trudit ćemo se da vratimo film u Mostar. Smatram da je ovogodišnji program festivala jako zanimljiv i da ce Mostarci uživati sljedećih tjedan dana“,rekao je ravnatelj MOFF-a Slaven Knezović na svečanosti otvaranja.

MOFF je svečano otvorio mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić naglasivši važnost ove i ovakvih manifestacija u Gradu na Neretvi i poručivši kako kulturu u Mostaru treba zajednički živjeti i propagirati.

„Ovaj festival jedna je u nizu kulturnih stvari koje su se dogodile Mostaru. Mi radimo na kandidaturi za Europsku prijestolnicu godine 2024, a MOFF je jedan biser u nizu koji će tu prestižnu titulu, nadamo se, donijeti u Mostar“, kazao je Bešlić.

Velibor Topić, mostarski glumac i jedan od osnivača festivala, kaže kako nitko na početku nije vjerovao da će ideja Slavena Knezovića prerasti u ovo što je danas.

“Svaka čast Slavenu jer je uspio sve ove godine s namjerom da dovede ljude da gledaju filmove. Prije dvije godine kad sam bio u žiriju posjećenost je bila jako slaba i to mene boli. Pozivam ljude da dođu, pomognu i uživaju u filmovima”, izjavio je Topić.

U natjecateljskom programu ovogodišnjeg MOFF-a bit će prikazano 13 filmova, a stručni žiri nagradit će najbolju mušku, žensku i sporednu ulogu te najboljeg debatanta.

Uz natjecateljski program filmoljupci će u okviru programa DocuSpectre moći pogledati dokumentarna ostvarenja iz regije, filmove “Zarobljeno vrijeme” Milana Miloševića, “Putevi duhana” Mirka Pivčevića, “Sestre Čuljak” Zdenka Jurilja, “Charlatan Magnifique” Maje Pavlin te film “Dvije škole pod jednim krovom” Srđana Šarenca.

U programu !hej Studenti studentima publici će se predstaviti studenti regionalnih glumačkih i dramskih fakulteta i akademija, dok Dječji program donosi obiteljski vikend s projekcijama animiranog filma “Hotel Transylvania: Summer Vacation” i igranog filma “Zlogonje”.

Program retrospektive posvećen je filmskim uradcima koji su tematikom vezani za Hercegovinu, a publika će moći pogledati sedam kratkih filmova po izboru Filmskog centra Sarajevo.

U ponedjeljak, 3. prosinca, planirana je svečana ceremonija zatvaranja na kojoj će najboljim glumcima biti dodijeljene nagrade, a MOFF će zatvoriti film “Mate i Jure”, redatelja Luke Mamuze.

Izvor: Dnevnik.ba