Ovu noć u Chicagu prepričavat će naši unuci!

Branitelji naslova pobjednika Super Bowla, Philadelphija Eagles u posljednjoj utakmici Wild Card runde, odnosno pretkola doigravanja NFL-a, pobijedili (16:15) su u Chicagu kod izuzetnog tvrdih Bearsa zahvaljujući rijetko viđenom promašaju kickera domaće momčadi Parkeya pet sekundi prije isteka vremena

Nakon dosta izmjena vodstava, utakmica se svela na nevjerojatno briljantne, potpuno sulude, ali i nesretne trenutke u posljednjoj minuti igre…

Potpuno suludi trenutak broj 1: Eaglesi su na nešto više od minute prije kraja došli vrlo blizu završne zone protivnika. Njihov posljednji drive na utakmici krenuo je s 2 jarda od područja za touchdown, a prvaci su prva dva pokušaja neuspješno potrošili na proboje. Na trećem je Foles neuspješno izveo dodavanje i iz dobitne situacije, Phila se odjednom našla suočena sa zidom: na posljednjem pokušaju za pogodak morala je doći do polaganja inače će utakmica bila izgubljena!

U tom trenutku dogodilo se što nitko živ nije očekivao – Doug Pederson, trener Eagles, pozvao je time-out, potrošio jedan od tri izuzetno dragocjena za preostale trenutke u utakmici. U slučaju da Eaglesi nisu postigli toliko potrebni touchdown u posljednjem pokušaju koji je slijedio, taj predah užasno bi nedostajao!

Ivković i Bulić ispravno su tada zaključili:

“Ne može ovaj dogovor za toliko povećati vjerojatnost uspješnosti akcije koja slijedi koliko potrošeni time-out smanjuje izglede Philadelphije u slučaju neuspješnog 4th downa!”

Potpuno suludi trenutak broj 2 ujedno je i briljantni trenutak broj 1: Ali pokazalo se da je mogao! Jer, Tate je 56 sekundi prije kraja utakmice uhvatio riskantno dodavanje Folesa, koji je potpuno iskrivio svoju ruku i pokušao nešto što mnogi ne bi uspješno izveli. Tate se lakoćom oslobodio čuvara, kao da je koju sekundu ranije dobio cheat code od trenera i bez problema uhvatio pas na posljednjoj prilici Eaglesa da ostanu u borbi za obranu naslova!

Phila je došla u vodstvo 16:15!

Nevjerojatno nesretni trenutak broj 1: Gosti su pokušali doći do 2 dodatna boda, a tu je tek viđena prava drama – čak niti desetak različitih kutova kamere niti video pregledavanje sudaca nije utvrdilo je li Smallwood u zraku uspio loptom ući u end zonu nije pa je na snazi ostala prvotna presuda – pokušaj za 2 boda bio je neuspješno izveden! Dojam Ivana Ivkovića u komentatorskoj kabini bio je kako je lopta ipak bila za koji milimetar u end zoni, a dijeli ga i autor ovog teksta. Što vi mislite, recite nam u komentarima ispod teksta ili na Facebooku Sportklub Croatia.

Briljantni trenutak broj 2 i potpuno suludi trenutak broj 3: To je značilo da Bearsi u preostalu 51 sekundu moraju postići ‘samo’ field goal za pobjedu. Nakon fenomenalnog dodavanja Trubiskyja od 25 jardi za Robinsona, domaći su došli u domet njihova kickera. Isti je prije utakmice izjavio kako taj domet u zadanim uvjetima iznosi 53 jarda, a uvjeti su bili neobično ugodni za standarde čikaške zime – plus 4 Celzijeva i sunčano vrijeme, što dodatno olakšava realizaciju field goalova.

No, umjesto da 15 sekundi prije kraja Chicago na 3. pokušaju ukrade nešto vremena i potom se posveti field-goalu, Trubisky je nepotrebno riskirao i pokušao stvari riješiti dodavanjem za touchdown u end zonu preko više od 40 jardi! Nije uspio i odluka se svela na Codeya Parkeya.

Naši komentatori Ivković i Bulić neobičnu i matematički teško objašnjivu odluku Chicaga za opisanim 3. pokušajem njihova quarterbacka objasnili su nepovjerenjem u kickera koji je ove sezone promašio čak 7 od 30 field-goalova, što je relativno puno.

Briljatni trenutak broj 3: Parkey se pripremio za udarac s 42 jarda udaljenosti, lopta je snapana, ali u doslovno posljednjim desetinkama iz stožera Phile stigao je poziv za time-outom. Parkey nije stigao reagirati, kao ni ostatak lanca, opalio je po lopti, a ista je nikad sigurnije završila između vratnica!

Antiklimaks! Pogodak je poništen zbog briljantno pozvanog predaha gostujućeg trenera Pedersona, što je značilo da Parkey uskoro morao ponovno pristupiti izvođenju istog udarca. U toj izuzetno psihološki teškoj situaciji, u glavi spomenutog kickera očito je prevladao strah od onoga što će se dogoditi, ako uz sav taj narativ promaši pokušaj koji se doista računa…

Nevjerojatno nesretni trenutak broj 2: I nije se snašao kao u prvom pokušaju! Parkeyeva lopta završila je na lijevoj vratnici, a da bol zbog neuspjeha bude veća, nakon toga se odbila u donju prečku i potom natrag u – polje.

Utakmica je tim činom bila gotova, Eaglesi su krenuli slavili, nakon dramatičnog prolaska u Wild Card rundu, nezamislivo sretno došli su i do polufinala konferencije NFC gdje će izazvati prve nositelje Saintse na njihovom terenu.