Pacijenti odbili hemodijalizu zbog prosvjeda

Mnogim pacijentima, hemodijaliza je život. No, danas su je u Mostaru odbili. Dva sata su prosvjedovali kako bi ukazali na loše stanje u kojem se nalazi. Dijaliznim pacijentima jedino pravo rješenje je transplatacija. Ali je ona u BiH skoro pa nemoguća misija.

Najmlađi pacijent 23-godišnji Marin Turudić iz Čitluka već 6 godina putuje u Mostar na hemodijalizu. Na dijalizu dolazi tri puta tjedno, po četiri sata. Da bi normalno živio, potrebna mu je transplatacija. Ovakvo životarenje nema smisla, poručuje Marin.

Da bi pacijenti prekinuli svoje muke i pristupili europskoj mreži za transplataciju “Eurotransplant” uvjet je zakonsko reguliranje transplatacija u BiH. Na izmjene zakona o transplantaciji pacijenti u Federaciji čekaju još od 2013. godine.
Blago Vidačković je 27 godina na dijalizi. Poručuje kako su svake godine ista obećanja, a promjena nema. Upozorava kako će uraditi drastične mjere ukoliko se njihovi zahtjevi ne ispune.

Dijalizni pacijenti su zadovoljni medicinskim osobljem u Centru za hemodilaziju u Mostaru, ali nisu zadovoljni uvjetima u kojima se liječe.

Mostarska bolnica ima 90 dijaliznih pacijenata, dok ih u BiH ima oko tri tisuće. Dijalizni pacijenti ovih dana prosvjeduju diljem BiH. Iz mostarske bolnice poručili su kako podržaju pacijente u njihovim zahtjevima. Nakon prosvjeda, svi pacijenti su dobili hemodijalizu te njihovo zdravstveno stanje nije dodatno narušeno, poručili su iz mostarske bolnice.