Pandža: Ovo je početak za novi, zdraviji i bolji Aluminij

Predstavnici Vlade FBiH održali su u Sarajevu sjednicu na kojoj je bilo riječi o mogućim koracima u rješavanju problema dugova tvrtke Aluminij d.d. Mostar.
Konferenciju za medije vodili su premijer FBiH Fadil Novalić, ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i Jelka Miličević, federalna ministrica financija.

U suštini, pred tvrtkom Aluminij postoji nekoliko mogućnosti, a dvije su najvjerojatnije i dijametralno suprotne – “topli režim” koji podrazumijeva održavanje rada strojeva i sustava kako se ne bi ugasili i, s druge strane, pokretanje proizvodnje u punom kapacitetu.

Kako je obećano, Vlada će zasad osigurati najmanje milijun KM za održavanje rada Aluminija.

Financijska konsolidacija podrazumijeva i korekciju plaća, sustav “bruto jednako neto” te mogućnost spuštanja na minimalac. Na osnovu revizijskog izvještaja otvara se i mogućnost sankcioniranja odgovornih za ovakvo stanje, piše Klix.ba.

Sudbina Aluminija ovisit će, dobrim dijelom, od revizorskog izvještaja koji slijedi.

Cijena aluminija na svjetskoj burzi pada, a cijena električne energije raste i to je dovelo firmu u ovako tešku situaciju koja je neočekivana. Angažirali bismo renomiranu svjetsku revizorsku kuću, ali i druge organe kako bismo s tim završili i učinili sljedeći korak. Mi nismo većinski vlasnik i mi ne možemo donositi autonomne odluke nego ih smijemo samo predložiti. Nadam se da će se u sve uključiti i Vlada Republike Hrvatske kao suvlasnik, rekao je Novalić.

Vlada FBiH neće dozvoliti zatvaranje tvrtke i osigurat ćemo rad tzv. toplog režima, tj. da ne dođe do naglog pada i zaustavljanja rada, zaključio je Novalić.

Džindić je kazao da je Aluminij kompleksno pitanje, ali da se danas krenulo u pravcu donošenja zaključaka koji bi doveli do rješenja.

Razmatrali smo financijsku konsolidaciju i nadamo se da će Nadzorni odbor usvojiti jedan takav akt i odobriti takav proces kako bi Aluminij bio oslobođen nekih tereta. Nadzorni odbor i uprava bi u roku od 30 dana angažirali revizorsku kuću. Akcent revizije trebao bi biti kontinuirano opskrbljivanje električnom energijom, revizija svih ugovora kupac-dobavljač, dizanje proizvodnje na pune kapacitete i interne uštede poslovanja i povećanje efikasnosti. Potrebno je napraviti reprogram na dodatnih 23 milijuna KM i pored duga Elektroprivredi HZHB kako ne bi došlo do blokade računa dok se rješava problem električne energije, rekao je Džindić.

Resorno će ministarstvo analizirati i pojedine zakone koji terete privredne subjekte kako bi razmotrili mogućnost diferenciranja uvjeta za tvrtke kao Aluminij.

Podsjećamo, Aluminij duguje 344 milijuna KM, od toga 23 milijuna KM komercijalnim bankama, pravnim osobama 187 milijuna KM, a 134 milijuna KM u tekućim dugovima.

*u video prilogu pogledajte današnju konferenciju za novinare uprave Aluminija

Izvor: Jabuka.tv