Papin izaslanik pozvao na suradnju, mir i slogu među narodima BiH

Izaslanik pape Franje, rimski kardinal Peter Turkson, prefekt Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, istaknuo je u ponedjeljak u Banjoj Luci da je u BiH nakon svih događanja u proteklom razdoblju neophodna suradnja, mir i sloga među narodima i razvitak društva.

Ohrabrio je narode da rade na zajedničkom životu.

Govoreći o svom pohodu BiH, kardinal Turkson je istaknuo da je nakon dolaska 6. svibnja imao priliku upoznati narod i Crkvu na ovom području.

“Svi smo dijelovi jedne univerzalne Crkve, povezani jedni s drugima uprkos daljinama, različitim kulturama i svemu što nas razdvaja”, rekao je Turkson ukazujući na potrebu da se osjeti solidarnost, pogotovo, kako je naveo, u ovom dijelu svijeta, imajući u vidu što se posljednjih godina dogodilo na ovim prostorima.

Kardinal Turkson je bio gost Komisije Justitia et pax (Pravda i mir) Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kojom predsjedava biskup banjolučki mons. Franjo Komarica.

Monsinjor Komarica je ukazao da nije slučajno da u ovu malu zemlju dođu pape tri puta u zadnjih 20 godina, ali ne i oni osobno, već i njihovi izaslanici.

“Vidite da je to istinsko zauzimanje za dostojanstvo čovjeka, pa tako i katolika, i na pravo na temeljna ljudska prava”, rekao je biskup Komarica.

Nažalost, dodao je, ta prava nisu osigurana u ovoj zemlji za mnoge građane, posebno u katoličkoj populaciji koja je dobila najmanje podrške od političara, i domaćih i međunarodnih, za ostvarenje svojih prava, posebno na svoje rodno mjesto, imovinu i povratak prognanih.

“Gotovo polovica katoličke populacije nedostaje u njihovom rodnom kraju. To ne može biti dobro za cijelu zemlju, a ne samo za Katoličku crkvu”, istaknuo je biskup banjolučki.

Dopredsjednik Biskupske konferencije BiH Tomo Vukšić je zahvalio kardinalu Turksonu na zanimanju za Katoličku crkvu na ovom prostoru te Banjolučku biskupiju koja je, kazao je, u proteklom ratu stradala više nego ijedan drugi dio te Crkve na Balkanu.