Pence posjetio demilitariziranu zonu između dviju Koreja

Američki potpredsjednik Mike Pence doputovao je u ponedjeljak u demilitariziranu zonu između dviju Koreja dan nakon neuspješnog pokusnog ispaljivanja sjevernokorejske rakete.

Potpredsjednik Sjedinjenih Država stigao je helikopterom u vojni logor Bonifas, smješten samo nekoliko metara od demilitarizirane zone između Južne i Sjeverne Koreje. Pence treba posjetiti pogranično selo Panmunjon gdje je bio potpisan sporazum o prekidu vatre 1953.

Napetosti su snažno porasle zadnjih tjedana između SAD-a i režima u Pyongyangu koji je ispalio nekoliko raketa kao odgovor na slanje skupine američkih brodova i nosača zrakoplova Carl Vinson prema Korejskom poluotoku.

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je upozorio da će se Sjedinjene Države pozabaviti sjevernokorejskim problemom i zabraniti režimu Kim Jong-Una da jednoga dana uspije razviti interkontinentalnu raketu koja bi mogla dosegnuti američko tlo.

Pence je u nedjelju stigao u Južnu Koreju, prvu postaju azijsko-pacifičke ture po četiri zemlje kojima time iskazuje američku podršku pred ratobornom Sjevernom Korejom koja je nekoliko sati prije njegova dolaska izvela neuspio raketni pokus.

Mike Pence je taj pokušaj testiranja nazvao “provokacijom” govoreći u nedjelju pred oko 28.500 američkih vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji. “Cijela lepeza sredstava je na raspolaganju američkom predsjedniku ako ih odluči upotrijebiti”, rekao je u nedjelju visoki savjetnik u Bijeloj kući na temu vanjske politike pri čemu nije isključio vojnu opciju.

Pence poručio Sjevernoj Koreji da je američko strpljenje potrošeno i da su “sve opcije na stolu”

Američki potpredsjednik Mike Pence tijekom posjeta demilitariziranoj zoni na granici Južne i Sjeverne Koreje u ponedjeljak poručio je Pjongjangu da je američko strpljenje potrošeno i da su “sve opcije na stolu”.

Dan nakon neuspješnog sjevernokorejskog testiranja rakete Pence je poručio da je razdoblje američke strategije strpljivog čekanja završilo. “Postojalo je razdoblje u kojem je naša strategija bila strpljenje, no to je razdoblje završilo”, rekao je Pence.

“Na stolu su sve opcije za postizanje ciljeva i osiguranje stabilnosti naroda u toj zemlji”, kazao je novinarima dok je iz sjevernokorejskih zvučnika odjekivala propagandna glazba.