Pet osoba zaraženih brucelozom na liječenju u Mostaru

Potvrđeno je kako su četiri osobe s područja Ljubuškog oboljele od bruceloze, dok je peta osoba na promatranju. Prema neslužbenim informacijama, do oboljenja je došlo konzumacijom proizvoda od zaraženih životinja. U Veterinarskom ispektoratu Županije zapadnohercegovačke kazali su kako nema evidentiranih oboljelih životinja od bruceloze u ovoj županiji.

Osobe oboljele od bruceloze s područja Vitine kod Ljubuškog nalaze se trenutačno na Infektivnom odjelu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Do oboljenja je navodno došlo konzumacijom sira od životinja zaraženih brucelozom.

Nakon zaraze, pa do pojave prvih simptoma bolesti najčešće prođe dva tjedna. Bruceloza se javi iznenada, praćena simptomima sličnim prehladi. “Bolest se liječi antibiotskom, antimikrobskom terapijom. Može se proširiti u obliku endokarditisa, encifalitisa i meningitisa te tada može biti opasna po život”, objasnio je u izjavi za Našu TV dr. Dražen Bošnjak, v.d. ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.

Iako su osobe oboljele od zaraženih životinja, u veterinarskom inspektoratu potvrdili su nam kako u ŽZH-u nema evidentiranih oboljelih životinja od ove bolesti. Zaražene ovce nalaze se u selu Trebiševo u općini Tomislavgrad, rečeno nam je u inspektoratu.

Kontaktirali smo Veterinarski inspektorat Hercegbosanske županije, no kazali su nam kako ekipe nisu još izišle na teren. Prema navodima medija, veći broj oboljelih osoba od bruceloze je i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Pokušali smo dobiti informacije iz Zavoda za javno zdravstvo ove županije, kao i Federacije BiH, no bezuspješno.