U petak prvi dan Kurban bajrama

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice, u BiH u petak, 1. rujna je prvi dan Kurban bajrama odnosno 10. zu-l-hidždže 1438. hidžretske godine.

Središnja bajramska svečanost bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji, gdje će bajram-namaz predvoditi i hutbu kazivati reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

“S obzirom da se kurban bajram klanja 45 minuta poslije izlaska sunca, na području Sarajeva taj namaz će se klanjati u 6 sati i 47 minuta. U Kancelariji reisu-l-uleme bit će upriličeno bajramsko čestitanje s početkom u 9:30 sati, dok će tradicionalni bajramski prijem za uzvanike biti upriličen istog dana u haremu Careve džamije u 17:30 sati”, navodi MINA.

Prema islamskoj tradiciji, dani Kurban ili Hadži bajrama su veliki mubarek dani, dani velikog Božjeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, susjedima te dani hadža, dan boravka nekoliko milijua muslimana u Časnim mjestima Meki i Medini.

Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome Hramu da bi obavili peti stub islama – hadž – koji im Bog propisuje i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uvjete za to. Hadžija je Alahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milijuni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed.

Kurban bajram traje četiri dana, za razliku od ramazanskog bajrama koji traje tri dana.