Petrov iznio uvjete suradnje s HDZ-om i SDP-om

Predsjednik MOST-a nezavisnih listi Božo Petrov iznio je na konferenciji za medije u subotu popis uvjeta koji moraju biti ispunjeni kako bi treća najveća politička snaga na hrvatskoj sceni stupila u koaliciju s HDZ-om ili SDP-om, koji vjerojatno opet neće moći sami sastaviti saborsku većinu poslije izbora 11. rujna.

Prvi je uvjet, rekao je Petrov, demokratizacija hrvatskog političkog i izbornog sustava, tj. uvođenje mogućnosti da tri kandidata s izbornih listi idu preferencijalnim glasom u Sabor. Osobe koje su počinile teška kaznena djela ne bi smjele biti kandidirane na izborne liste.

Drugi uvjet je izmjena Zakona o financiranju stranaka i honoriranje saborskih zastupnika na temelju dolazaka na zajedanja Sabora, a četvrti proglašenje Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP).

Četvrti je uvjet izmjena Ovršnog zakona, a peti izmjena Zakona o HRT-u u smislu da pristojba iznosi najviše 65 kuna.

Petrov je predložio smanjenje postotka izdvajanja iz sveukupnih prihoda lokalnih i regionalnih uprava za plaće s 20 na 15 posto. Time bi se smanjio broj nepotrebnih, stranačkih zaposlenika, smatra Petrov.

Posljednji uvjet je ukidanje poreza na tvrtku, na mala i srednja poduzeća, kako bi se izišlo u susret ulagačima u Hrvatskoj.