Pistorius osuđen na šest godina zatvora

Paraolimpijac Oscar Pistorius osuđen je na šest godina zatvora zbog ubojstva svoje djevojke Reeve Steenkamp 2013. godine. Južnoafričkom sportašu prijetila je maksimalna kazna od 15 godina, no sutkinja Thokozile Masipa rekla je da je uzela u obzir olakotne okolnosti poput kajanja i rehabilitacije, prenosi BBC.

Pistorius je u veljači 2013. godine ispalio četiri hica u 29-godišnju Steenkamp kroz vrata zaključane kupaonice. Na sudu se branio tvrdnjom da je mislio da je unutra bio provalnik.
U prosincu prošle godine presuda za ubojstvo iz nehaja preinačena je u obično ubojstvo. Pistorius je za prvotnu osudu već odslužio godinu dana zatvora. Od novih šest godina, morat će odslužiti barem tri prije nego što bude imao pravo na puštanje na uvjetnu slobodu.

Pistorius, kojem su kao djetetu amputirane obje noge ispod koljena, svjetskoj javnosti postao je poznat kao osvajač šest zlatnih medalja na Paraolimpijskim igrama, a 2012. u Londonu je postao prvi amputirani sprinter koji je nastupio na Olimpijskim igrama.