Pivo bolje uklanja bol nego lijekovi protiv bolova

Prema rezultatima novih istraživanja, ispijanje piva učinkovitije je protiv mamurluka i za ublažavanje bolova nego konzumiranje lijekova protiv bolova.
Znanstvenici sa Sveučilišta u Greenwichu otkrili su kako konzumiranje piva može smanjiti četvrtinu boli. Povećavanjem sadržaja alkohola u krvi na otprilike 0.08 posto dat ćete svom tijelu “povišen prag tolerancije na bol” i na taj način će doći do smanjenja vrijednosti boli.

“Zaključci upućuju na to da je alkohol djelotvorni analgetik koji donosi klinički relevantna smanjenja u ocjeni jačine boli. To bi moglo objasniti zloupotrebu alkohola kod osoba koje imaju problema s trajnim bolovima, unatoč potencijalnim posljedicama na dugoročno zdravlje”, objasnili su istraživači.

Još uvijek nije poznato smanjuje li alkohol osjećaj boli jer utječe na receptore mozga ili zato što samo smanjuje tjeskobu zbog čega poslije mislimo kako bol nije tako loša.

“Alkohol možemo usporediti s opioidnim lijekovima poput kodeina, a učinak je jači nego kod konzumiranja paracetamola”, rekao je doktor Trevor Thompson koji je vodio studiju.

Međutim, stručnjaci napominju da rezultati novih istraživanja ne znače da je alkohol dobar za nas.