Plenković: “Gradnja Pelješkog mosta ide dalje”

“Projekt povezivanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje putem Pelješkog mosta ide dalje. Most će biti izgrađen. Dijalog s BiH se nastavlja. O tome smo razgovarali na sjednici Vijeća ministara i Vlade RH početkom srpnja u Sarajevu. Most će biti izgrađen na teritoriju unutarnjih voda RH”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade RH u četvrtak.

Reagirao je tako na pismo ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adila Osmanovića povodom najavljenog početka izgradnje Pelješkog mosta kojeg je uputio ministru mora, prometa i infrastrukture RH Olegu Butkoviću u kojem ga obavještava o postojanju pravnih smetnji za tu izgradnju.

Osmanović je pozvao hrvatskog ministra mora, prometa i infrastrukture, kao i Vladu Republike Hrvatske, na hitnu obustavu svih aktivnosti na izgradnji Pelješkog mosta. Predložio je da se izravno ili putem Vlade Republike Hrvatske i nadležnog odbora za granicu Hrvatske stupi u bilateralne pregovore s nadležnim organima Bosne i Hercegovine (Vijeće ministara, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Državni odbor za granicu).

To je potrebno da bi, kako je naglasio Osmanović, na principima uzajamnog poštovanja i dobrih običaja, bilo okončano razgraničenje između BiH i Hrvatske zaključenjem i ratifikacijom međunarodnih bilateralnih ugovora koji bi se zasnivali na rješenjima u obostranom interesu sukladno unutarnjem zakonodavstvu i pravilima međunarodnog prava.

U suprotnom, najavio je Osmanović, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine bit će prisiljeno, u skladu sa svojim nadležnostima, pokrenuti aktivnosti izlaska Bosne i Hercegovine iz Ugovora o državnoj granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Dodao je da u kasnijoj fazi nije isključeno i da se zaštita prava Bosne i Hercegovine na moru, prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora, zatraži pred nadležnim pravosudnim instancama.

Pismo je upućeno i na adrese predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini, europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna kao i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka te šefa Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnara Wigemarka.