Plenković izabran za predsjednika HDZ-a

Jedini kandidat za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice, Andrej Plenković, postao je u nedjelju i novi čelnik najveće hrvatske političke stranke nakon što je na stranačkim izborima dobio 97.823 glasova. Na izbore je od 208.277 članova stranke izišlo 98.209, objavio je HDZ.

“Svoje djelovanje HDZ, kao dio obitelji Europske pučke stranke, nastavlja njegujući narodnjačku i demokršćansku baštinu te univerzalna humanistička načela. Na tim povijesnim uporištima i temeljnim vrijednostima započinjemo novo poglavlje”, rekao je Plenković u prvom obraćanju.

Zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu dolazi na čelo stranke u teškom trenutku jer slijede prijevremeni parlamentarni izbori 11. rujna nakon što je pala Vlada u kojoj je HDZ bio najjača karika.

SDP, koji je okupio Narodnu koaliciju s HNS-om, HSS-om i HSU-om, ima prednost prema ispitivanju javnog mnijenja pred HDZ-om, a obje najveće stranke izmjenjuju verbalne sukobe s Mostom nezavisnih listi, koji je bio koalicijski partner HDZ-a u Vladi Tihomira Oreškovića.